Cum se depistează rapid un AVC ischemic. Timpul înseamnă neuroni!

Prof. univ. dr. Gheorghe Iana, medic primar radiologie și imagistică medicală, oferă informații despre diagnosticul și tratamentul unui AVC ischemic.

AVC ischemic este cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral (peste 75% din cazuri). Identificarea precoce a simptomelor și adresarea către serviciul de urgență în primele ore joacă un rol esențial în supraviețuirea și recuperarea pacientului după un accident vascular ischemic.

Blocarea unui vas de sânge din creier cu un cheag și scăderea bruscă a fluxului sanguin către creier sunt factorii care duc la producerea acestui tip de atac cerebral. În lipsa oxigenului și a substanțelor nutritive la nivelul țesuturilor nervoase, celulele cerebrale încep să moară. Cu cât intervenția este mai rapidă, cu atât aria de distrucție cerebrală este mai mică, iar șansele de recuperare sunt mai mari.

„Principalul mod de a investiga un AVC ischemic este examenul computer tomografic (care poate fi făcut în regim de urgență), urmat de un examen RMN, dacă este cazul. Cumulate, aceste două examene oferă cele mai bune informații. Pacientul cu AVC ischemic are nevoie de tratament cât mai rapid, deoarece timpul înseamnă neuroni”, explică prof. univ. dr. Gheorghe Iana, medic primar radiologie și imagistică medicală.

Semnele accidentului vascular ischemic apar brusc și pot consta în:

  • hemiplegia, pareza feței (se strâmbă gura), a mâinii sau a unui picior
  • tulburări de limbaj (pacientul nu poate vorbi sau nu înțelege ce i se spune)
  • tulburări de vedere
  • durere puternică de cap
  • tulburări de echilibru
  • furnicături sau amorțeala pe o parte a corpului

Persoanele apropiate care observă aceste semne trebuie să sune urgent la 112!

„Cu fiecare minut care trece, aria de distrucție cerebrală crește. Un accident vascular ischemic netratat la timp poate lăsa în urmă deficite motorii severe, tulburări de limbaj, de înțelegere sau de vedere.

Dacă pacientul ajunge la medic în primele 6 ore de la declanșarea primelor simptome, șansele de recuperare sunt foarte mari.

Tratamentul modern presupune tromboliză endoarterială, se poate face tromboliză venoasă în prima etapă, după aceea se poate trece la trombectomie cu trombaspirație. Există metode moderne care pot să dezobstrueze cât mai rapid vasul de sânge și să salveze cât mai mult din zona neuronală afectată de ischemie”, a adăugat prof. univ. dr. Gheorghe Iana.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Prof. univ. dr. Gheorghe Iana - Medic primar Radiologie și Imagistică Medicală
Prof. univ. dr. Gheorghe Iana este Medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, Președintele Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România și Director Medical al Clinicii Medima. Cu peste 30 de ani de experiență în domeniu, Prof. univ. dr. Gheorghe Iana este ...
citește mai mult