Ce alimente să consumi pentru un ficat sănătos

Şi un ficat sănătos, prin prisma stilului de viaţă actual devine un organ mereu bombardat cu toxine şi expus riscurilor. Ce alimente şi substanţe menţin funcţionarea normală a ficatului aflaţi din materialul video.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ficatul este cel mai greu organ al corpului uman, de culoarea roşie-închisă, ce cântăreşte între 1,5  şi 2 kg. Situat în dreapta abdomenului,  sub coaste, ficatul este o uzină complexă, care îndeplineşte peste 500 de funcţii în organism. Modificările în funcţionarea sa afectează toate celelalte părţi ale corpului, de aceea un ficat sănătos asigură o calitate bună a vieţii.  

Care sunt principalele funcţii ale ficatului

În primul rând, ficatul filtrează sângele care vine din organele tubului digestiv reţinând şi metabolizând substanţele dăunătoare organismului.

Funcţia metabolică a ficatului se manifestă prin sinteza colesterolului, a fosfolipidelor, lipoproteinelor şi a lipidelor- substanţe provenite din alimente, descompuse prin procesul de digestie. 

Ficatul participă în metabolismul glucidelor şi proteinelor, în sinteza unor elemente ale sângelui, precum albuminele, globulinele şi antitrombina.

Funcţia secretorie a ficatului o reprezintă producerea bilei, iar rolul ficatului în imunitate se manifestă prin neutralizarea corpilor externi din organism, în special a toxinelor.

De asemenea, ficatul descompune hemoglobina, depozitează numeroase vitamine, precum vitamina A şi vitamina B 12, precum şi o serie de microelemente esenţiale. Ficatul are rol în sinteza unor factori care fac sângele coagulabil şi în sinteza şi inactivarea unor hormoni.

Factori care influenţează sănătatea ficatului

În primul rând, stilul de viaţă, în totalitatea sa are o influenţă majoră asupra activităţii hepatice. O alimentaţie echilibrată nu este suficientă, dacă nu este însoţită de eliminarea, pe cât posibil, a factorilor de stres, de odihnă de calitate şi activitate fizică.

Atunci când ficatul nu mai funcţionează corect, pot apărea manifestări precum oboseala, greaţa, vărsăturile, colorarea pielii în galben, pierderea în greutate, crampele abdominale, balonarea.

Bolile hepatice cel mai des întâlnite sunt steatoza hepatică, hepatitele, ciroza, hepatocarcinomul.Un ficat bolnav nu mai reuşeşte să prelucreze substanţele nocive care ajung în sângele nostru. Însă şi un ficat sănătos, prin prisma stilului de viaţă actual – consum de alcool, alimentaţie bogată în E-uri, administrare de medicamente, stres si oboseala cronică – devine un organ mereu bombardat cu toxine şi expus riscurilor.
Testele de sânge şi ecografiile făcute la recomandarea medicului specialist sunt cele care depistează o afecţiune hepatică.

Ce alimente şi substanţe menţin funcţionarea normală a ficatului aflaţi din materialul video.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult