Analize pentru ficat: ce trebuie să ştii despre testele hepatice

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe, deci funcţionarea acestuia este extrem de importantă pentru sănătatea ta. Iată ce analize ar trebui să faci.
  • Publicat:
Analize pentru ficat: ce trebuie să ştii despre testele hepatice

Analizele funcţiei hepatice sunt teste de sânge utilizate pentru a ajuta la diagnosticarea şi monitorizarea eventualelor boli hepatice. Testele măsoară nivelul anumitor enzime şi proteine din sângele tău. Dar cum citeşti rezultatele şi ce înseamnă ele? Află totul mai departe!

Analize la ficat: la ce folosesc

Testele funcţiei hepatice pot fi utilizate pentru identificarea infecţiilor hepatice, cum ar fi hepatita, monitorizarea evoluţiei unei boli, cum ar fi hepatita virală sau alcoolică şi determinarea eficienţei unui tratament, măsurarea niveului de severitate a unei boli, în special fibroza ficatului (ciroză), monitorizarea efectelor secundare apărute în urma administrării unor medicamente.

Testele funcţiei hepatice verifică nivelul anumitor enzime şi proteine din sângele tău. Nivelurile care sunt mai mari sau mai mici decât cele normale pot indica probleme hepatice. Unele teste comune ale funcţiei hepatice includ:

    Alanina transaminază (ALT) ALT este o enzimă găsită în ficat care ajută la transformarea proteinelor în energie pentru celulele hepatice. Când ficatul este afectat, ALT este eliberat în fluxul sanguin şi creşte nivelul.

    Aspartat aminotransferaza(AST) AST este o enzimă care ajută la metabolizarea aminoacizilor. Ca şi ALT, AST este prezentă în mod normal în sânge la niveluri scăzute. O creştere a nivelului AST poate indica leziuni hepatice, boli sau leziuni musculare.
    Fosfataza alcalină (ALP) ALP este o enzimă găsită în ficat şi oase şi este importantă pentru descompunerea proteinelor. Nivelurile mai mari decât cele normale de ALP pot indica afectarea ficatului sau apariţia unei boli, cum ar fi o conductă biliară blocată sau anumite boli osoase.

    Albumină şi proteine totale Albumina este una dintre mai importante proteine din ficat. Corpul tău are nevoie de aceste proteine pentru a lupta împotriva infecţiilor şi pentru a îndeplini alte funcţii. Nivelurile mai mici decât cele normale de albumină şi proteine totale pot indica afectarea ficatului sau boala.
    Bilirubina Bilirubina este o substanţă produsă în timpul descompunerii normale a globulelor roşii. Bilirubina trece prin ficat şi este excretată în scaun. Nivelurile crescute de bilirubină (icter) pot indica leziuni hepatice, boli sau anumite tipuri de anemie.

    Gamma-glutamiltransferaza (GGT) GGT este o enzimă din sânge. Nivelurile mai mari decât cele normale pot indica afectarea ficatului sau a conductului biliar.
    Lactat dehidrogenază (LD) LD este o enzimă care se găseşte în ficat. Nivelurile crescute pot indica leziuni hepatice, dar pot fi crescute în multe alte tulburări.

    Timpul protrombinei (PT) PT este timpul necesar pentru a vă coagula sângele. PT crescut poate indica leziuni ale ficatului, dar poate fi crescut şi dacă luaţi anumite medicamente cu rol de subţiere a sângelui, cum ar fi warfarina.

Analize la ficat: riscuri

Analiza de sânge pentru testele funcţiei hepatice este de obicei prelevată dintr-o venă. Principalul risc asociat testelor de sânge este reprezentat de dureri sau vânătăi la locul înţepăturii. Majoritatea oamenilor nu au reacţii adverse grave. Dacă ai probleme cu sângerările crescute este bine să anunţi asistenta înainte de prelevare.

Analize la ficat: cum te pregăteşti

Anumite alimente şi medicamente pot afecta rezultatele testelor funcţiei hepatice. Însă medicul care îţi recomandă aceste analize va fi cel care îţi va spune, probabil, să eviţi să mănânci sau să iei medicamente înainte de a merge la aceste analize.

Analize la ficat: rezultate

Rezultatele obişnuite ale testelor de sânge pentru testele tipice ale funcţiei hepatice includ:

    ALT. 7 – 55 unităţi pe litru (U / L)
    AST. 8 până la 48 U / L
    ALP. 40 până la 129 U / L
    Albumină. 3,5 – 5,0 grame pe decilitru (g / dL)
    Proteine totale. 6,3 până la 7,9 g / dL
    Bilirubina. 0,1 până la 1,2 miligrame pe decilitru (mg / dL)
    GGT. 8 până la 61 U / L
    LD. 122 până la 222 U / L
    PT. 9,4 până la 12,5 secunde

Aceste rezultate sunt tipice pentru bărbaţii adulţi. Rezultatele normale variază de la laborator la laborator şi pot fi uşor diferite pentru femei şi copii.

Medicul tău va folosi aceste rezultate pentru a te ajuta să stabileşti un diagnostic sau pentru a determina tratamentul de care ai nevoie. Dacă ai deja boală hepatică, testele funcţiei hepatice te pot ajuta să determini cum evoluează boala ta şi/sau cât de bine răspunzi la tratament.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”