De ce riscăm să facem noduli tiroidieni: ce simptome dau

Dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog, oferă informații despre situația din România care poate duce la noduli tiroidieni.

Conform estimărilor specialiștilor, 60-70 la sută dintre oameni fac noduli tiroidieni de-a lungul vieții. Invitată în CSID.RO Live, dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog, a explicat cauza principală a apariției nodulilor tiroidieni. De asemenea, medicul a accentuat asupra simptomelor pe care le dau nodulii.

„Nodulii tiroidieni apar în mare parte din cauza deficitului de iod. În România, există deficit de iod cam în toată țara, mai mult în anumite zone decât în altele. Din această cauză, multă lume ajunge ca, pe parcursul vieții, să descopere că are unul sau mai mulți noduli tiroidieni.

De multe ori, pacienții descoperă singuri că a apărut o formațiune la nivelul gâtului. Sau descoperă cineva din familie că există ceva neobișnuit în zona glandei tiroide, la baza gâtului. Câteodată, se poate observa, mai ales când înghițim, că este ceva în zona respectivă.

Există și modificări care pot apărea la o persoană care are noduli tiroidieni. Aceasta pentru că, la nivelul gâtului, există câteva structuri foarte importante. Există traheea prin care respirăm, esofagul prin care înghițim. Dacă un nodul este suficient de mare, pot începe să apară fenomene de compresie.

Dacă nodulul tiroidian apasă pe aceste structuri din zona gâtului, pot să apară probleme la înghițit. Sau apare senzația de sufocare. Există și situația când se schimbă vocea, apare răgușeala. Acestea sunt semne care ar trebui să ne pună pe gânduri și să ne aducă la endocrinolog.

Multe persoane ajung să afle că au noduli tiroidieni absolut întâmplător. De exemplu, fac un RMN de coloană sau o ecografie de artere carotide. Iar cu această ocazie, află că nu este totul în regulă la nivelul glandei tiroide. Și astfel, pacienții ajung și la endocrinolog.

Când avem bănuiala că există un nodul tiroidian, noi, endocrinologii, vom face un examen clinic pacientului. Palpăm zona gâtului pacientului ca să vedem ce se simte și cât de mare este formațiunea.

Apoi facem o ecografie care o să ne spună foarte exact ce e cu nodulul respectiv. Prin ecografie, aflăm dacă este un nodul sau sunt mai mulți noduli tiroidieni, cât de mari sunt și cât de suspect arată. Iar în funcție de aceasta, stabilim ce avem de făcut mai departe ca analize, investigații și tratament” ne-a declarat în CSID.RO Live dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Ruxandra Dobrescu - Medic primar endocrinolog
Dr. Ruxandra Dobrescu este medic primar endocrinolog și cercetător științific, clinician și autor a numeroase lucrări prezentate la conferințe medicale din țară și din străinătate sau publicate în jurnale medicale de profil. Și-a petrecut aproape întreaga carieră profesională în ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar endocrinolog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult