Guta: ce alimente trebuie evitate sau consumate cu măsură

Dr. Claudia Haralambie, medic specialist reumatologie în cadrul SANADOR, a explicat în CSID.RO Live importanța dietei pentru pacienții cu gută.

Guta este o forma de artrită și apare pe fondul unui un nivel crescut de acid uric în sânge. Acesta se cristalizează și se poate aglomera la nivel articular, fenomen care dă dureri articulare și alte simptome.

Acidul uric se formează din purine, substanțe care se găsesc în cantități mari în anumite alimente. Iar pentru a normaliza nivelul acidului uric, pacienții trebuie să fie atenți la alimentele cu un nivel ridicat de purine.

“Scăderea aportului de purine se poate face prin reducerea consumului de alimente bogate în purine, reprezintă principala sursă de acid uric. Sunt foarte multe alimente care conțin purine, dar nu le putem exclude pe toate.

Responsabile de acestă uricemie crescută par să fie cele de origine animală, în principal carne de animal tânăr, vânat, organe, dar și fructele de mare, peștele de tip hering, șprot, sardine. Responsabile pentru uricemia crescută pot fi și alimentele bogate în fructoză, pentru că există o cale metabolică prin care se sintetizează mai mult acid uric atunci când există un aport crescut de fructoză. Și sucurile naturale conțin cantități mari de fructoză, pe lângă fructele care atare, în cantitate mare. Fructoza se găsește în foarte multe alimente, inclusiv în dulciuri.

Alimentele și substanțele benefice în gută

Cafeaua, cireșele, vitamina C au efect uricozuric, deci ajută la eliminarea acidului uric. Se pare că o cantitate de 500 de mg de vitamina C pe zi ajută la eliminare. Sigur, nu ne bazăm numai pe aceasta, dar poate fi un ajutor. Se recomandă și evitarea consumului de alcool, chiar și a berii. Chiar și berea fără alcool favorizează crizele și poate declanșa o criză. De fapt, ce declanșează criza nu este propriu-zis nivelul de acid uric, cât o creștere bruscă acestuia.

Un aspect important este hidratarea optimă a pacientului cu gută pentru a favoriza eliminarea și pentru a dilua această concentrație prea mare de acid uric. Alimentele alcalinizante din categoria vegetalelor, leguminoaselor verzi pot fi consumate. Acestea alcalinizează urina. La fel și consumul de lămâie.

Lămâia, deși este un aliment acid, alcalinizează urina și favorizează eliminarea acidului uric. Apa cu lămâie, alcalinizantă, poate elimina acidul uric. Se poate bea cu lămâie ultimul pahar de apă înainte de culcare. Pe timpul nopții, se favorizează eliminarea acidului uric” ne-a declarat în CSID.RO Live dr. Claudia Haralambie, medic specialist reumatologie în cadrul SANADOR.

Toate informațiile despre gută pot fi accesate din emisiunea integrală CSID.RO Live dedicată gutei:

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Claudia Haralambie - Medic specialist reumatologie
Dr. Claudia Haralambie este medic specialist reumatologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR din București.
citește mai mult