Sfaturi pentru un creier sănătos de la reputatul neurochirurg Vladimir Alexandru Ciurea

Un creier sănătos are nevoie de un stil de viață sănătos.

Pentru a avea un creier sănătos e nevoie de un stil de viață sănătos. Asta a recomandat reputatul neurochirurg Prof. Dr. Vladimir Alexandru Ciurea, medic primar Neurochirurgie, Director Științific Spitalul Clinic SANADOR, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei de Științe Medicale, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România.

Creierul este un organ foarte sensibil, spune Prof. Dr. Vladimir Alexandru Ciurea care completează spunând că creierul adoptă foarte ușor un obicei nociv de care, ulterior, e foarte greu să scăpăm.

Zahărul este foarte distructiv pentru creier. Însă, în schimb creierului îi place mierea și zahărul din fructe. Acestea sunt prietenoase cu creierul. În schimb zahărul provoacă adicție: sunt multe persoane care mănâncă mult dulce care nu afectează doar silueta, în primul rând afectează creierul. Și, așa cum se întâmplă și cu substanțele halucinogene sau psihotrope dezvoltă niște centri în creier și apoi se instalează adicția și creierul vrea din ce în ce mai mult. Și omul intră într-o buclă și nu mai știe unde e plăcerea și unde e nevoia, adicția.

Același lucru, spune reputatul profesor, se întâmplă și cu adicția de cafea, ea nu ne ajută să avem un creier sănătos. Cofeina este foarte bună, deschide vasele, însă e nevoie să limităm aportul de cofeină. Altfel, ții creierul mereu în presiune. Tot ce înseamnă stimulante cerebrale nu trebuie folosite în exces.

Creier sănătos: iată de ce are nevoie

Iată ce avem nevoie pentru a avea un creier sănătos: fructe de mare, pește slab, somonul (care are omega 3, 6,9), curcanul, fructele de pădure, avocado, nucile și semințele, miere, semințele de dovleac. Toate acestea ajută circulația cerebrală, favorizează metabolismul cerebral și vascularizația creierului.

Creierul are nevoie să fie irigat cu sânge, ceea ce înseamnă că inima trebuie să pompeze sânge, aș că e nevoie de lichide pentru sănătatea creierului. Profesorul Ciurea pledează pentru consumul a doi litri de lichide pe zi pentru a avea un creier sănătos.

Emisiunea integrală dedicată sănătății creierului poate fi urmărită aici:

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Prof. Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea - Medic primar neurochirurgie
Dl Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea este medic neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Este coordonator al departamentului ...
citește mai mult