De ce e bine să slăbești dacă ai gută și exces ponderal

Pacienții cu gută au nevoie de o schimbare a stilului de viață.

Guta presupune și schimbarea stilului de viață, ne-a spus Dr. Claudia Haralambie, medic specialist reumatologie în cadrul SANADOR

În primul rând, pacienții cu gută au nevoie de o dietă specială corespunzătoare care să le scadă aportul de purine. Apoi, mai sunt importante hidratarea și menținerea unei greutăți optime, însă fără diete drastice. Pentru că regimurile drastice pot crește concentrația acidului uric și favorizează precipitarea în țesuturi a uratuluimonosodic și declanșează crize de gută. Nu e indicată nici înfometarea, ci o scădere ponderală controlată, progresivă.

Obezitatea scade rezistența la insulină și în felul acesta scade eliminarea acidului uric. În același timp, o greutate mare pune o presiune mecanică pe articulațiile membrelor inferioare, fapt ce favorizează durerea și inflamația. Pacienții obezi sunt de obicei tot timpul la cură, iar regimurile cu oscilații mari în greutate pot fi factori declanșatori ai unei crize de gută. De asemenea, ei asociază și alte afecțiuni și alte medicmente care pot favoriza apariția gutei.

„Există pacienți care au înțeles că au nevoie să slăbească, dar e nevoie să slăbească sănătos. Însă, este foarte greu ca o persoană să-și schimbe stilul de viață”, spune doamna doctor Claudia Haralambie. Însă guta este una dintre afecțiunile care poate determina schimbarea stilului de viață tocmai pentru că poate deveni invlidantă, în timpul crizei sau în timp dacă se cronicizează.

Sportul poate ajuta menținerea unei greutăți optime, poate ajuta aparatul cardiovascular, poate ajuta mobilitatea și integritatea aparatului locomotor, poate ajuta în mod general.

În ceea ce privește alimentația, e important de știut că poate prezenta un aport mai mare de purine carnea animalului tânăr: pui, miel, vițel și curcanul tânăr.

Un factor de risc important este alcoolismul cronic, dar și cel acut. Iar fumatul este dovedit că favorizează și crește inflamația din organism. De aceea e atât de important să fie evitat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Claudia Haralambie - Medic specialist reumatologie
Dr. Claudia Haralambie este medic specialist reumatologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR din București.
citește mai mult