Guta: ce este și de ce apare

Guta este cea mai comună boală inflamatoare a articulațiilor.

Guta, această boală inflamatoare atât de comună, a fost descrisă de Dr. Claudia Haralambie, medic specialist în reumatologie în cadrul Sanador în cadrul emisiunii CSID.RO Live. 

Guta este cea mai comună bolă inflamatoare a articulațiilor, fiind indusă de prezența cristalelor de urat monosodic la nivelul anumitor țesuturi, atunci când concentrația serică a acidului uric este prea mare. Este una dintre cele mai vechi afecțiuni descrise în literatura medicală, fiind cunoscută încă din Antichitate. Mai este cunoscută sub denumirea de „potagră” atunci când este localizată la nivelul articulației meta tarso falangiene de la nivelul piciorului.

Guta poate fi considerată o afecțiune metabolică datorată acumulărilor de urat monosodic în țesuturi atunci când acidul uric seric este prea mare. Acidul uric este metabolismul final al purinelor, compuși organici care se regăsesc în structura ADN și ARN a tuturor structurilor vii. Sursa principală alimentară de acid uric e reprezentată de carnea de animal tânăr, organe, anumiți pești, fructe de mare, dar și alimentele bogate în fructoză.

În mod normal corpul metabolizează și elimină acest exces de acid uric prin excreția renală. Însă atunci când apare un defect în eliminarea renală a acestuia sau când există o supra producție endogenă sau un aport exogen crescut, apare hiperuricemia care duce la o supra saturare a țesuturilor cu acest ucid uric și în anumite condiții se produce precipitarea acestuia sub forma unor cristale de urat monosodic care produc inflamație locale.

Aceste cristale pot fi vizualizate la microscopul cu lumină polarizată și au o formă de arc. Precipitarea acestor cristale se produce în anumite condiții de temperatură scăzută sau PH ușor acid, ceea ce explică localizarea lor la nivelul articulațiilor membrelor inferioare.

Dar există și depuneri la nivelul structurilor din jurul articulațiilor, la nivelul tendoanelor, ligamentelor sub forma unor tofi gutoși, noduli care pot fi și ei dureroși, se pot inflama.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Claudia Haralambie - Medic specialist reumatologie
Dr. Claudia Haralambie este medic specialist reumatologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR din București.
citește mai mult