Placenta praevia: ce este, cum se diagnostichează și cum decurge nașterea

Dr. Alice Barbu, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul SANADOR, explică ce reprezintă placenta praevia și ce ar trebui să știe femeile însărcinate care au placenta praevia.

Ce înseamnă placenta praevia?

Dr. Alice Barbu: Placenta este un organ anex, tranzitor, care realizează conexiunea dintre mamă și făt, aportul de nutrienți, de oxigen către făt. Placenta asigură protecția imunologică, împotriva agresiunilor toxice sau infecțioase pentru făt. Placenta se dezvoltă încă din stadiile incipiente ale sarcinii și în mod normal are tropism, se implantează în locul unde vascularizația este cel mai bine dezvoltată, către polul superior, către fundul uterin. În cazul în care placenta este inserată către polul inferior, se poate dezvolta pe parcursul sarcinii placenta praevia.

Când se pune diagnosticul de placentă praevia?

Dr. Alice Barbu: Diagnosticul de placenta praevia se pune în trimestrul al treilea de sarcină, după ce uterul a crescut și placenta care are tropism către fundul uterin este împiedicată să ascensioneze, rămâne în raport cu oficiul cervical intern și atunci vorbim despre placenta praevia. “Pre” înseamnă înainte, “via” înseamnă cale, deci placenta este poziționată în calea progresiunii mobilului fetal.

Câte tipuri de placentă praevia există?

Dr. Alice Barbu: Există 4 tipuri de placentă praevia:

  • placenta praevia centrală, care acoperă în întregime orificiul cervical intern;
  • placenta praevia central parțială, care acoperă parțial oficiul cervical intern;
  • placenta praevia marginală, care se află tangentă la orificiul cervical intern;
  • placenta praevia laterală, la aproximativ 2 cm de orificiul cervical intern.

Cum se diagnostichează placenta praevia și ce simptome poate avea o pacientă cu placenta praevia?

Dr. Alice Barbu: Încă din primul trimestru de sarcină, putem să observăm o placentă inserată mai jos. Dar așa cum am zis, odată cu creșterea uterului, placenta are tendința să ascensioneze. Placenta praevia se diagnostichează în trimestrul al treilea, atunci când printr-o ecografia transvaginală, obiectivăm exact raportul marginii inferioare a placentei cu orificiul cervical intern.

Se poate diagnostica și în cazul în care pacienta vine mai târziu la medic și fătul este în poziția transversă din cauza faptul că segmentul inferior este ocupat de placentă. Se poate pune diagnosticul și când pacienta vine cu simptomatologie instalată și semnul de alarmă este sângerarea. În momentul în care obiectivăm sângerarea, este necesară o ecografie transvaginală ca să vedem exact raportul cu orificiul cervical intern.

Mai multe informații despre placenta praevia și nașterea într-o astfel de situație, puteți afla dintre-un interviu realizat cu dr. Alice Barbu, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult