Cum se poate deosebi vertijul de amețeală?

Invitat în CSID.RO Live, dr. Maxim Vasian, medic specialist ORL în cadrul SANADOR, a explicat pe larg cauzele vertijului și diferențele față de alte tipuri de amețeală.

Cum se poate deosebi amețeala de vertij?

Dr. Maxim Vasian: Un vertij este de tip rotator preponderent. Este asociat de multe ori cu senzația de greață, vomă, tahicardie, adică semne vegetative din punct de vedere medical.

O altă senzație care face diferența este senzația de cap tulbure, senzația de steluțe în fața ochilor. Acestea nu sunt un vertij rotator propriu-zis.

Care sunt cauzele vertijului?

Dr. Maxim Vasian: Pentru a elucida care sunt cauzele, ar trebui să vorbim despre modul în care apare dezechilibrul respectiv. Echilibrul organismului este determinat de mai mulți analizatori. Pe lângă analizatorul vestibular, care constă din urechea internă, există și analizatorul vizual care ne orientează în spațiu și vedem ce ne înconjoară. Există și al treilea analizator, cel tactil sau somatosenzorial. Aceștia sunt receptori situați la nivelul oaselor, articulațiilor, mușchilor, prin care simțim pe ce ne sprijinim, de exemplu.

Toate aceste informații sunt analizate la nivel central, la nivelul creierului și astfel, obținem informații despre orientarea noastră în spațiu, adică o stabilitate în timpul mersului. În cazul în care cele trei sisteme menționate, asociate cu sistemul central (creierul), sunt afectate, vor produce un dezechilibru.

Deci fie că este o cauză neurologică, fie o cauză cardiologică, fie o cauză ORL. Iar cauza ORL, sindromul vertiginos de tip periferic, este cea mai frecventă. Aproximativ 40 la sută dintre prezentările la medic pentru un sindrom vertiginos sunt de origine periferică.

Toate informațiile despre vertij pot fi accesate din emisiunea CSID.RO Live dedicată acestei patologii:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult