CSID.RO Live, 27 iulie, dr. Claudia Haralambie: De ce e bine să consumi lămâie dacă ai gută

În cadrul emisiunii CSID.RO Live care se va difuza pe Facebook și site la 16.00, vom discuta despre investigații, tratamente și alimente recomandate în cazul pacienților cu gută.

Invitata emisiunii este dr. Claudia Haralambie, medic specialist reumatologie în cadrul SANADOR. În cadrul emisiunii moderate de Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, doctore?”, medicul va răspunde la cele mai importante întrebări legate de gută:

  • Ce reprezintă de fapt guta?
  • Cum apare această afecțiune?
  • Care sunt categoriile de vârstă cele mai afectate?
  • Care sunt principalele simptome ale gutei?
  • Când trebuie să ajungă pacienții rapid la medic?
  • Cum se diagnostichează guta?
  • Ce se recomandă în privința regimului alimentar?
  • Cum se tratează guta?
  • Ce trebuie să știe pacienții în privința regimului de viață pe termen lung?

Guta este cea mai comună boală a articulațiilor

Dr. Claudia Haralambie, medic specialist reumatologie în cadrul SANADOR: Guta este cea mai comună boală a articulațiilor. Apare atunci când concentrația serică a acidului uric este prea mare. Poate fi considerată o afecțiune metabolică.

Acidul uric este produsul final al purinelor. Sursa principală alimentară fiind reprezentată de carne, pește sau alimente bogata în fructoză. Atunci când există un defect în eliminarea renală a acestuia apare hiperuricemia, aceasta poate duce la inflamație locală. Articulațiile memebrelor inferioarele sunt cele mai afectate.

Simptomele gutei

Guta evoluează în pusee, adică crize de durere, tumefacție, însoțită de roșeață la nivelul articulației afectate. Articulația este extrem de sensibilă la atingere, pot apărea febră, frisoane. Dacă primul atac poate fi și autolimintat, se poate remite și fără tratament, dar este atât de zgomotos, astfel încât pacientul se va prezenta la medic.

Dacă pacientul este bine informat și instruit primul lucru pe care poate să-l facă este să aplice gheață local și sa ia un antiinflamator, dar pastilele pot avea efecte adverse, astfel că e important ca pacientul să se prezinte la medic în primele 24 de ore de la apariția simptomelor.

În criză nu administrăm medicamente pentru scăderea acidului uric pentru că acestea pot înrăutăți criza. Tratamentul trebuie întotdeauna condus de medic.

Factori de risc în cazul gutei

Hipertensiunea arterială, dislipidemiile, diabetul zaharat, obezitatea – aceștia sunt factori de risc ai gutei. De regulă pacientii cu hiperuricemie, în următorii ani vor face gută.

Urmărește videoclipul pentru interviul complet.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult