CSID.RO Live, 21 iunie: totul despre cancer. Medic: Noi toți producem celule anormale. De ce doar uneori acestea devin tumori

Află cele mai importante informații despre cancer și tratamentul tumorilor maligne!

În ediția CSID.RO Live din 21 iunie, orele 15.00, vorbim despre cancer, modul cum apare și cele mai importante lucruri de știut despre acest grup de boli.

Abordăm și importanța tratării cancerului de către o echipă multidisciplinară de medici, dar și mijloacele prin care pot fi evitate anumite cancere.

Invitații emisiunii sunt:

  • Dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică și chirurgie robotică în cadrul Spitalului Clinic SANADOR;
  • Dr. Monica Hortopan, medic primar anatomie patologică, Șefa Laboratorului de Anatomie Patologică din cadrul SANADOR.

Cum apare cancerul în organism

Dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică și chirurgie robotică în cadrul Spitalului Clinic SANADOR: Ca sa înțelegem cancerul, trebuie să ne gândim la organism ca la un oraș cu mulți locuitori. Acești locuitori sunt celulele. Pentru fiecare celulă care moare se naște o singură celulă care să o înlocuiască. La un moment dat, apare ceva, o dezvoltare explozivă a unor celule anormale, ele le înghesuie pe cele normale, cer resurse și perturbă un echilibru format de până la momentul acela.

Cu toții producem celule anormale

Cheia ține de interiorul celulei, care cumva reușește să scape controlul. Noi toți producem celule anormale. La un moment dat sistemul imunitar nu mai reușește să le înlăture și atunci celula canceroasă se dezvoltă și așa apar tumorile.

Nu orice tumoră este cancer. O tumoră este și un neg și un hematom. În cancer, celulele se dezvoltă haotic. De exemplu, în cazul unui lipom, – care nu este malign –  acesta de dezvoltă doar în cartierul ei, în cazul celulelor canceroase se mută în organism și generează metastaze.

Tumorile borderline sunt la limita dintre malign și benign.

Tumorile precanceroase anunță că la un moment dat, s-ar putea să se transforme în cancer.

Cele mai periculoase tumori, localizări și tipuri de cancere

Avem trei straturi: cel interior, intestinele, stratul mediul este în oase, iar stratul exterior: pielea și creierul. Cele mai periculoase sunt cele localizate în stratul mediul, sarcoamele. Cu toate acestea, nu poți să spui o regulă. Ce contează este tipul de celulă canceroasă implicată. Cancerele de piele sunt cele mai blânde cancere, însă printre ele se numără cel mai agresiv cancer, melanomul, care se răspândește rapid.

Factori favorizanți pentru metastază sunt un sistem imunitar slăbit sau un tip de cancer foarte agresiv. Melanomul poate fi tratat cu un medicament care poate ataca exact locul respectiv. Am văzut cu ochii mei situații tragice tratate cu acest medicament și lucrurile au putut fi ținute sub control.

Simptomele cancerului sunt puțin nespecifice

Simptomele sunt puține nespecifice. Unele tumori sunt vizibile, la sâni, melanoamele, dar altele se dezvoltă în interior și nu afli despre ele decât când produc complicații.

Simptomele se manifestă în funcție de localizare. În stomac, un cancer durează mult timp până când este diagnosticat, pe când la intestin, poate să provoace imediat o ocluzie și pacientul ajunge rapid la medic.

Hemoroizii generează simptome care pot fi confundate cu cancerul de rect.

Un cancer care să producă modificări în setul de analize de sânge de bază, trebuie să fie avansat, astfel că analizele uzuale, nu pot detecta prezența celulelor maligne în stadii precoce.

Urmărește interviul integral în videoclip.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Teodor Buliga - Medic primar chirurgie generala
Dr. Teodor Buliga este medic primar Chirurgie generală cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgia robotică și chirurgia oncologică la Spitalul Clinic SANADOR. Beneficiind de experiența unor stagii de pregătire efectuate în clinici din Germania, dar și într-unul dintre cele mai ...
citește mai mult
Monica Hortopan - Medic primar anatomo-patologie
Dr. Monica Hortopan este Medic primar Anatomie patologică și Șefa Laboratorului de Anatomie Patologică în cadrul Spitalului Clinic SANADOR din București. Specialitatea: Anatomie patologică Tip: Medicină convențională      
citește mai mult
Ce este stimularea ovariană?
Ce este stimularea ovariană?