Ce este stimularea ovariană?

Dr. Dorina Codreanu, medic primar obstetrică-ginecologie, expert FIV, explică pe scurt ce este stimularea ovariană.

„În fiecare ciclu menstrual, încep să crească mai mulți foliculi, dintre ei se selectează unul și pe restul îi pierdem. Stimularea ovariană pentru fertilizare in vitro, de exemplu, are scopul de a crește sincron toți acești foliculi, de a nu pierde nicinul, de a-i recruta pe toți și de a extrage lichidul din toți foliculii, împreună cu ovocitul aferent.

Practic, nu ne afectează rezerva ovariană, nu pierdem mai multe ovule și extragem mai multe ovule. Aceasta este stimularea ovariană pentru fertilizarea in vitro care se face aproape exclusiv cu preparate injectabile.

Ce înseamnă stimularea ovariană simplă și când se recomandă?

Există și stimulare ovariană simplă pentru inducerea ovulației. De exemplu, sunt paciente cu ovare micropolichistice, ele au o rezervă ovariană foarte bună, dar ele nu ovulează pentru că se produce un blocaj ca urmare a statutului lor hormonal.

De cele mai multe ori, în aceste situații, dacă trompele sunt permeabile și nu există probleme la partener, se recomandă stimularea ovariană și contact sexual dirijat în funcție de ovulație, dacă o obținem.

În acest caz, putem face stimulare ovariană cu pastile sau cu o combinație de pastile și injecții în doze foarte mici pentru a nu crește prea mulți foliculi, pentru ca atunci riscăm o sarcină multiplă, cu complicațiile aferente.

Totodată, se mai face stimulare ovariană simplă și pentru procedura de inseminare artificială care este o procedură mai simplă decât fertilizarea in vitro. În cazul cuplurilor în care există un factor masculin, dar de intensitate mică (nu există o patologie masculină severă care să împiedice apariția sarcinii sau să facă șansele unei sarcini foarte mici), partenerul dă o probă de spermă, se concentrează într-un volum mic doar spermatozoizii mobili și se introduc în cavitatea uterină la momentul ovulației. Uneori, chiar dacă nu avem probleme de ovulație, pentru sincronizare se preferă stimularea ovariană și în aceste cazuri” spune dr. Dorina Codreanu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Dr. Dorina Codreanu este un medic cu experiență în domeniul ginecologiei, dar și al fertilizării in vitro: este lector și membru al comisiei de examinare pentru formarea specialiștilor în infertilitate și reproducere umană asistată în cadrul programului de pregătire postuniversitară a medicilor specialiști; membru fondator al Societății Române de Medicină Reproductivă; membru activ al Societății Europene de Reproducere Umană şi Embriologie; membru al Societății Americane de Medicină Reproductivă și autor al Ghidului Clinic „Nașterea prematură”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Dorina Codreanu - Medic primar obstetrică-ginecologie
Dr. Dorina Codreanu este medic primar obstetrică-ginecologie, specializată în consultații de infertilitate și proceduri de reproducere asistată. Pasiunea pentru ceea ce face și activitatea didactică și academică, i-au adus Dorinei bursă de cercetător postdoctoral cu temă de studiu “Optimizarea ...
citește mai mult