Dr. Virgil Musta: informații esențiale despre variola maimuței

Dr. Virgil Musta, medic primar boli infecțioase, Șeful Secţiei de Boli infecţioase din Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara, ne-a oferit informații la zi despre variola maimuței.

Conform specialiștilor Organizației Mondiale a Sănătății, variola maimuței este o afecțiune produsă de un virus care se întâlnește mai ales la animalele din Africa Centrală și de Vest. Virusul se poate se transmite prin contact direct cu un animal infectat sau cu o persoană infectată.

Variola maimuței este o boală ale cărei simptome se remit în 2-4 săptămâni. Însă în anumite situații, pot apărea cazuri mai grave și chiar decese la un procent de 3-6 la sută din bolnavi. În interviul video pe care ni l-a acordat, dr. Virgil Musta, medic primar boli infecțioase, face un tablou complet al bolii.

„Virusul variolei maimuței este asemănător cu virusul variolei, o boală eradicată în jurul anului 1980. Noi nu suntem obișnuiți cu variola maimuței, pentru că în Europa este mai rară. Apare acolo unde migrarea populației din zona Africii este mai intensă. Este vorba de țări precum Franța, Anglia, Spania.

Variola maimuței are o simptomatologie similară variolei. De aceea, se și numește variolă. Aceasta a fost identificată la mai multe animale printre care și maimuța.

Virusul variolei maimuței se găsește în zone endemice, în Africa Centrală și de Vest. Boala are o formă mai severă în Africa de Veste decât în Africa Centrală și are o mortalitate la 3-6 la sută dintre pacienți.

Aceasta înseamnă că trebuie să fim mai precauți în cazul în care ne confruntăm cu acest virus. Un lucru îmbucurător este faptul că nu are o contagiozitate foarte mare. Se transmite doar prin contact apropiat cu animale bolnave sau oameni bolnavi.

Din acest motiv, noi trebuie să fim alertați din punct de vedere epidemiologic, dar nu trebuie să intrăm în panică pentru că riscul de se răspândi rapid este foarte mic” afirmă dr. Virgil Musta.

Mai multe informații despre simptome, tratament și conduită în variola maimuței puteți afla din materialul video realizat cu dr. Virgil Musta!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Virgil Musta - Medic primar boli infecțioase
Dr. Virgil Musta este medic primar boli infecțioase şi Șeful Secţiei de Boli infecţioase din Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara.
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar boli infecțioase
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult