Primul caz de variola maimuței, depistat în România. Este un tânăr de 26 de ani, din București

  • Publicat:
Primul caz de variola maimuței, depistat în România. Este un tânăr de 26 de ani, din București
Sursa foto: Shutterstock

Primul caz de variola maimuței a fost depistat în România. Este vorba despre un bărbat de 26 de ani din București, ce a intrat în contact cu o persoană care a călătorit recent în mai multe țări din Europa.

Ministrul Sănătăţii a precizat, luni, într-o informare, că bărbatul a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi, în urma investigațiilor de laborator. Potrivit oficialului, boala a debutat în urmă cu 4 zile, iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. În acest moment, pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare, iar starea de sănătate a acestuia este una bună, potrivit Gândul.ro.

Bărbatul a intrat un contact o cu o persoană care a călătorit în Europa

Medicii au realizat anamneza în cazul pacientului și au aflat, astfel, că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa, unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței. Ministerul Sănătății a menționat că investigația epidemiologică este desfășurată de DSP București.

Două suspiciuni de infectare cu variola maimuţei s-au înregistrat în luna mai, la o femeie de 43 de ani din Rădăuţi şi un bărbat, cetăţean român, internat la un spital din Atena, in Grecia. Cele două cazuri au fost, însă, infirmate, ulterior, fiind vorba de infectări cu varicelă. Variola maimuţei se transmite prin contact cu o persoană bolnavă sau prin salivă, însă nu răspândește cu ușurință.

Cum se transmite variola maimuței

Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură şi prin fluide corporale. Boala se manifestă prin febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflaţi, frisoane şi oboseală. Pot apărea erupţii cutanate, adesea pe faţă, şi se răspândesc în alte părţi ale corpului, inclusiv pe organele genitale.

În acest moment, nu există tratament pentru variola maimuței, iar infecția se vindecă de la sine. Potrivit precizărilor făcute de autorități în luna mai, mortalitatea este de sub 30% la variola normală, iar variola maimuței este mai puțin mortală decât aceasta.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”