Ce este variola maimuței, noua infecție virală care pune pe jar o lume întreagă. Ce simptome dă și cum se transmite

  • Publicat:
Ce este variola maimuței, noua infecție virală care pune pe jar o lume întreagă. Ce simptome dă și cum se transmite
Sursa foto: Shutterstock

O persoană din Marea Britanie a fost diagnosticată cu variola maimuței. Aceasta a contractat virusul responsabil de boala rară în timpul unei călătorii în Nigeria.

Deși boala nu se transmite atât de ușor, aceasta poate presupune o recuperare grea, de câteva săptămâni, și poate fi destul de severă.

Persoana infectată este acum internată într-un spital de boli infecțioase din Londra și primește tratamentul necesar. Autoritățile engleze au deschis o investigație epidemiologică pentru a afla cine sunt persoanele cu care a intrat în contact persoana infectată, potrivit UK Health Security Agency.

Primul caz a fost raportat în 1970

Variola maimuței este o boală rară cauzată de infecția cu un virus care face parte din aceeași familie virală cu variola. În 1977, variola a fost declarată complet eradicată.

Variola maimuței a fost descoperită în 1958, când două focare au izbucnit în colonii ale maimuțelor care erau ținute pentru studii, de aici vine și numele de variola maimuței.

„Primul caz la om a apărut în 1970 în Republica Democratică Congo, în perioada în care se făceau eforturi intense de eliminare a variolei. De atunci, variola maimuței a fost raportată la câteva alte persoane din centrul și vestul Africii”, potrivit CDC.

Cum se transmite și ce simptome dă „variola maimuței”

Boala se poate răspândi prin contactul cu animale infectate, cum ar fi maimuțe, șobolani și veverițe, sau prin obiecte contaminate, precum așternuturile și îmbrăcămintea.

În cazul infecției la om, simptomele bolii apar la aproximativ 12 zile de la contractarea virusului și includ:

După ce febra scade, apare o iritație la nivelul pielii, care debutează mai întâi pe față și se extinde apoi pe restul corpului, mai ales pe palme și pe tălpi, provocând mâncărimi intense. Ulterior, leziunile progresează spre pustule și vezicule care se pot vindeca în decurs de 3-4 săptămâni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”