Riscul de avort este dublu dacă îți lipsește această vitamină

14.06.2022
Riscul de avort este dublu dacă îți lipsește această vitamină
Sursa foto: Shutterstock

Gravidele care prezintă deficit de vitamina D au un risc de 2 ori mai mare să sufere un avort spontan, arată un nou studiu realizat de cercetătorii britanici.

Potrivit acestora, carența de vitamina D este responsabilă atât pentru complicațiile survenite în ultimul trimestru de sarcină, cât și pentru cazurile de avort spontan apărute mai devreme pe parcursul sarcinii.

Lipsa de vitamina D crește riscul de avort spontan

Analiza savanților a inclus 10 studii, cu un total de 7.663 de femei. Ei au observat că gravidele care aveau deficit de vitamina D (sub 50 nmol/L) prezentau un risc aproape dublu de avort spontan, în comparație cu femeile care aveau un aport de peste 75 nmol/L de vitamina D în sânge.

Cea mai bună sursă de vitamina D este gratuită și accesibilă tuturor: razele soarelui. Expunerea la soare timp de 20 de minute pe zi asigură necesarul optim de vitamina D.

Cu toate acestea, în lunile mohorâte de toamnă și iarnă – când soarele se ascunde printre nori și pielea noastră este acoperită tot mai mult cu haine groase – se recomandă administrarea de suplimente cu vitamina D și consumul mai multor alimente care conțin acest nutrient.

Printre simptomele care pot indica un deficit de vitamina D se numără oboseala, lipsa de energie, durerile de oase, slăbiciunea musculară, transpirația excesivă, depresia.

Pentru determinarea nivelului de vitamina D din sânge poate fi efectuat testul numit 25-OH-Vitamina D.

Ce rol are vitamina D în sarcină

Pe lângă bine-cunoscutul acid folic necesar pentru prevenirea malformațiilor fătului în primul trimestru de sarcină și vitaminele C și E cu rol de susținere a imunității, gravidele au nevoie și de vitamina D combinată cu calciu pentru dezvoltarea armonioasă a creierului bebelușului în viața intrauterină, dar și pentru întărirea oaselor acestuia.

Din acest motiv este indicat să consumi în timpul sarcinii cât mai multe alimente bogate în calciu și vitamina D, precum ciuperci, somon, sardine, lapte, iaurt, brânză, ouă, semințe (chia, susan, mac etc.), fasole, linte, migdale, spanac, smochine, pătrunjel.

Sursa: medscape.com

Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Cazacu Corrado: simptome și tratament în boala parodontală (parodontoză)
Recomandări:
Nu lua iod preventiv! Ce simptome grave determină excesul de iod
Nu lua iod preventiv! Ce simptome grave determină excesul de iod
Boala Alzheimer, depistată cu acuratețe 100% de un test cutanat minim invaziv
Boala Alzheimer, depistată cu acuratețe 100% de un test cutanat minim invaziv