Dr. Mădălina Ilie Stan: de ce trebuie făcută colonoscopia

Dr. Mădălina Ilie Stan, medic primar gastronenterologie în cadrul SANADOR, explică importanța colonoscopiei pentru depistarea precoce a cancerului colo-rectal.

În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat, dr. Mădălina Ilie Stan a trecut în revistă factorii de risc pentru cancerul de colon și situațiile în care se recomandă colonoscopia.

„Din păcate, majoritatea oamenilor au o preconcepție greșită. În momentul în care aud de colonoscopie, se gândesc la o investigație dureroasă și de aceea, foarte mulți o evită.

Noi facem colonoscopiile cu sedare, cu medic anestezist, și este complet nedureroasă. Colonoscopia înseamnă de fapt vizualizarea întregului colon cu ajutorul unei camere video. Prin colonoscopie, putem detecta polipii de colon, care sunt leziuni preneoplazice. Putem extrage acești polipi în cadrul aceleiași ședințe și practic, putem preveni secvența de transformare a polipilor în cancer.

La persoanele cu risc standard, screeningul începe de la vârsta de 50 de ani, dar conform recomandărilor specialiștilor americani, vârsta a scăzut la 45 de ani. Conform ghidurilor, colonoscopia ar trebui repetată la 10 ani dacă persoana respectivă nu prezintă alt factor de risc.

Dacă pacienții au și alți factori de risc precum polipozele sau cancerele în familie, atunci frecvența colonoscopiilor scade la 1-2 ani.

Dacă se exemplu, unei persoane i s-a scos un polip, frecvența colonoscopiei depinde de gradul de displazie, de histopatologia polipului respectiv. Această frecvență poate fi de la câteva luni până la câțiva ani. Totul depinde de condiția predispozantă a fiecărui pacient în parte” ne-a declarat medicul Mădălina Ilie Stan.

În cadrul materialui video, dr. Mădălina Ilie Stan a vorbit și despre simptomele care ar trebui să aducă pacienții la medic, mai ales că există situații când cancerele colo-rectale apar și la vârste tinere. Aflați care sunt semnele care ar trebui comunicate specialistului din interviul realizat cu medicul primar gastroenterologie!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Mădălina Ilie Stan - Medic primar gastronenterologie
Dr. Mădălina Ilie Stan este Medic primar Gastroenterologie, cu competențe în endoscopie digestivă, ultrasonografie abdominală, puncție biopsie hepatică și ecoendoscopie diagnostică și terapeutică. EXPERIENȚĂ PROFESIONALĂ • 2012 – prezent: Medic specialist/primar Gastroenterologie, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar gastronenterologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult