Dr. Irina Paraschiv Orban: soluții pentru durerile de cap

Durerile de cap pot avea diferite cauze. Aflați din materialul video care sunt aceste cauze!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Durerile de cap sunt cele mai comune dureri, acestea pot avea multiple cauze și pot ascunde chiar și afecțiuni mai grave. Medicul neurolog Irina Orban ne-a explicat pe larg care sunt cauzele și tratamentul durerilor de cap.

Durerile de cap sunt cele mai frecvente acuze medicale. Acestea pot fi primare – atunci când nu are o cauză care să le determine sau secundare – atunci când există o boală subiacentă care o cauzează. Cele mai frecvente dureri de cap primare sunt migrena, cefaleea tensională și cefaleea de tip cluster sau ciorchine. În populația generală, cefaleea tensională este cea mai frecventă durere de cap, în timp ce migrena este cea mai frecventă durere care determină prezentarea la medic, pentru că este mai invalidantă ca intensitate.

Este important pentru medici să realizeze dacă este nevoie de explorări suplimentare și ce tip de durere de cap este pentru a ști să prescrie tratamentul potrivit.

Migrena este o durere ce se localizează pe jumătate de cap, fie pe o parte a capului, fie pe cealaltă – având ca specific să se mute de pe o parte pe alta – fiind o durere ce are o intensitate în crescendo ( debutează de la o durere mai mică). Are o durată care este de ordinul zilelor ( chiar și trei zile) și este însoțită de: greață, vărsături, fotofobie (sensibilitate la lumină), fonofobie (sensibilitate la zgomot), osmofobie (aversiune la apă), fiind o durere ce afectează femeile tinere.

Cefaleea tensională se localizează bilateral și este descrisă de pacient ca și cum capul ar fi prins într-o menghină, nu are o intensitate prea mare ( fiind tolerabilă nu trimite pacientul la medic) și nu are fenomene care să o însoțească.

Cefaleea de tip cluster este o durere care apare pe jumătate de cap și în jurul ochiului, o durere de intensitate foarte mare – se consideră că este una dintre durerile de cap care poate duce chiar la sinucidere -, are doar anumite perioade în care survine (de aceea se numește cefalee în ciorchine) de obicei primăvara și toamna, având anumite fenomene însoțitoare: lacrimația și înroșirea ochiului, rinoree, transpirație pe jumătate de față.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Irina Paraschiv Orban - Medic specialist neurolog
Dr. Irina Parachiv-Orban este Medic Specialist Neurolog în cadrul Clinicii Memorial din București. Dr. Irina Paraschiv-Orban a aprofundat domenii vaste și diverse având în grijă pacienţi suferinzi de afecţiuni neurologice periferice, neurodegenerative și neuroinflamatorii (ex. Alzheimer, ...
citește mai mult