3 tipuri de dureri de cap care trebuie să te trimită de urgenţă la neurolog

Află ce tipuri de dureri de cap sunt periculoase şi trebuie să te trimită urgent la medic, dar şi care sunt cauzele acestora şi metodele de tratament.
  • Publicat:
  • Actualizat:
3 tipuri de dureri de cap care trebuie să te trimită de urgenţă la neurolog

Durerea de cap este una dintre cele mai comune dureri. Până la 75% dintre adulţii din toată lumea au avut o durere de cap în anul care a trecut.

De altfel, durerile de cap sunt o cauză majoră de absenteism de la birou şi de la şcoală.

În acelaşi timp, au un impact negativ asupra vieţii sociale şi de familie. Pentru unii oameni, lupta constantă cu aceste dureri este o sursă de anxietate şi depresie.

Există peste 150 de tipuri de dureri de cap. Însă numai 3 tipuri sunt cele care ar trebui să ridice semnale de alarmă şi să te trimită de urgenţă la medicul neurolog.

Dr. Dan Buzoianu, medic neurolog specializat în afecţiuni neurovasculare, detaliază aceste tipuri de dureri de cap.

Durerea de cap intensă, apărută brusc

Prima este o durere de cap care apare foarte brusc, este foarte intensă sau este asociată cu un semn neurologic clar, cum ar fi un deficit motor, o slăbiciune musculară, o problemă de coordonare, o problemă de vedere sau greaţă şi vărsături pe care nu le poţi opri. 

Bruscheţea şi intensitatea mare a apariţiei ar trebui să determine persoana în cauză să se îndrepte spre un serviciu neurologic de urgenţă.

Durerea de cap însoţită de alte simptome

O altă durere de cap care alarmantă ar fi una atipică – adică una care apare direct cu vărsături şi greaţă, care se instalează în prima parte a zilei, care vine cu o senzaţie de somnolenţă şi de confuzie sau cu modificări subtile de echilibru sau de coordonare.

Durerea de cap care nu cedează cu medicamente

O a treia categorie de durere de cap îngrijorătoare este durerea care persistă, în ciuda medicamentelor analgezice. 

Însă cel mai grav aspect într-o durere de cap este prezenţa acestor simptome neurologice – fie că este amorţeală pe jumătate de faţă sau de corp, scădere de putere sau somnolenţă –, care trebuie să te îndrume de urgenţă spre ambulanţă sau camera de gardă.

Fereastra în care poţi trata o afecţiune anunţată de această durere este destul de mică, aşa că trebuie să acţionezi rapid.

Cauzele şi tratamentul durerilor de cap

Printre principalele cauze ale durerilor de cap sunt:

  • consumul de alcool
  • schimbarea rutinei de somn şi alimentaţie
  • depresia
  • stresul emoţional
  • excesul de medicamente
  • postura greşită
  • schimbările climatice

Indiferent de ceea ce declanşează durerile de cap, este important să ştim că tratamentul trebuie să fie personalizat, adaptat fiecărui pacient în parte.

În mare sunt două tipuri de tratamente, spune Dr. Ana Maria Vlădilă, medic neurolog specializat în patologii neurodegenerative şi ecografie Doppler: cel de fază acută sau ce facem atunci când apare durerea şi cel de prevenţie.

În primul caz putem folosi un antiinflamator în combinaţie cu un antiemetic dacă durerea este însoţită de greaţă.

Atunci când durerea şi greaţa nu trec astfel, putem folosi alte substanţe active care se administrează intranazal sau cutanat.

O altă opţiune este oxigenul în cantitate foarte mare. În ceea ce priveşte prevenţia, fiecare dintre aceste dureri are un tratament specific.

Însă cel mai important aspect, indiferent de tratament, este că neurologul trebuie să aibă o discuţie cu pacientul despre posibilele efecte adverse, despre ce trebuie monitorizat cu fiecare medicament în parte şi despre efectele dezastruoase pe care le are automedicaţia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc