Dr. Gheorghe Niţă: Pietrele la rinichi, cauze şi metode de tratament VIDEO

Pietrele la rinichi se formează în timp şi pot avea multiple cauze expuse pe larg de medicul urolog Gheorghe Niţă.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Pietrele la rinichi sau litiaza renală pot apărea la unul sau ambii rinichi la trei bărbaţi şi două femei din 20 de persoane. Dr. Gheorghe Niţă, medic primar urolog şi doctor în ştiinţe medicale ne-a explicat pe îndelete în acest interviu marca Ce se întâmplă doctore.

Pietre la rinchi: cauze

Pietrele la rinichi se formează în timp şi pot avea multiple cauze: de la o predispoziţie genetică, un anumit stil de alimentaţie, lipsa hidratării eficiente sau alte cauze expuse pe larg de medicul urolog Gheorghe Niţă.

Pietre la rinichi: simptome

Simptomele pietrelor la rinichi pot fi: o durere persistentă a spatelui ce poate coborî şi în zona inghinală, nevoie frecventă de a urina, durere în timpul urinării, sânge în urină, însoţite de stare de rău. Oricare dintre aceste simptome ar trebui să ne trimită la medic. Cei care au trecut printr-o „criză de rinichi” spun că durerea este atât de puternică de te trimite direct la camera de gardă.

Pietre la rinichi: diagnostic şi riscuri

Diagnosticul se pune uşor. În urma unei simple ecografii a rinichilor se poate vizualiza dimensiunea şi localizarea pietrei sau a pietrelor la rinichi. Riscurile sunt grave: lipsa tratamentului sau a intervenţiei recomandate de medic poate duce la scăderea funcţiei rinichilor până la pierderea acesteia. 

Pietre la rinichi: tipuri

Pietrele sunt de mai multe feluri, fiind formate fie din calciu (pietrele din calciu), fie din acid uric (pietrele din acid uric), fie din magneziu şi amoniac (pietre „struvite”). 

Pietre la rinichi: cum le prevenim

Hidratarea suficientă ( cu 2, 3 litri de apă pe zi), o alimentaţie echilibrată, fără exces de sare sau calciu poate ajuta la prevenţia formării pietrelor la rinichi. Însă, chiar dacă urmăm aceste indicaţii, este foarte important să mergem la medic atunci când apar simptomele enumerate mai sus.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Gheorghe Niţă - Medic primar urolog
Dr. Gheorghe Niță este medic primar Urologie. Are competențe în Ecografie urologică și este, de asemenea, Doctor în Științe medicale. A realizat peste 1.000 de intervenții minim invazive urologice într-un spital privat din capitală. Dr. Gheorghe Niță realizează, în cadrul ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar urolog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult