Dr. Elena Stoian: tratamentele din endodonție (tratamentul de canal)

Dr. Elena Stoian, medic stomatolog cu practică limitată în endodonție, explică importanța tratamentul dentar endodontic.
  • Publicat:

Dr. Elena Stoian este medic stomatolog cu practică limitată în endodonție în cadrul Clinicii „Prof. dr. Barbu”. Endodonția este specialitatea din medicina dentară care se ocupă cu tratamentul părților moi din interiorul dintelui (pulpă și nerv), dar și al ligamentelor de susținere de la rădăcina dintelui.

Cu toții am auzit de tratamentele de canal. Ei bine, aceste tratamente sunt specialitatea medicului cu practică limitată în endodonție. În cadrul interviului pe care ni l-a acordat, dr. Elena Stoian ne-a explicat pe larg cum decurg tratamentele dentare moderne din endodonție, asistate de microscop.

„Tratamentul de canal este indicat în cazul dinților la care pulpa dentară este afectată în general de carie. Foarte rar, aceste afecțiuni apar din cauza traumatismelor, resorbției radiculare sau a altor probleme. Caria este principalul factor care determină afecțiunile pulpei dentare. Tratamentul de canal cuprinde curățarea nervului din interiorul dintelui, atât din partea coronară, cât și din interiorul canalelor radiculare. De cele mai multe ori, tratamentul de canal se efectuează într-o singură ședință.

Dintele este izolat cu un sistem numit digă, o folie care izolează dintele de restul cavității bucale. Este foarte importantă pentru că previne pătrunderea salivei încărcate cu bacterii la nivelul dintelui. Astfel, dintele rămâne curat, așa cum îl pregătim noi. Așa se reduce riscul de a dezvolta ulterior infecții. Diga dă și un confort sporit pacientului pentru că tot ce rezultă din curățarea dintelui nu ajunge în gură. Iar pacienții tolerează mult mai ușor aceste intervenții.

Înainte de utilizarea microscopului în cabinetul stomatologic, endodonția era considerată o tehnică oarbă. Medicul lucra mai mult intuitiv, bazându-se pe simțul tactil, pe radiografie, iar vizibilitatea nu era foarte bună. Microscopul ne mărește de sute de ori imagina și atunci putem indentifica ușor canalele, le putem curăța. În plus, nu vedem doar camera pulpară, ci și canalele radiculare, chiar și vârful acestora” spune dr. Elena Stoian.

Mai multe informații despre performanțele tratamentelor de canal asistate de microscop puteți afla din interviul video realizat cu dr. Elena Stoian.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Redactor-şef
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult