CSID.RO LIVE, 17 iunie, ora 17: despre traumă, violență domestică și strategii antistres

În emisiunea CSID.RO LIVE din 17 iunie, ora 17, subiectele abordate vor fi trauma, violența domestica și strategiile antistres.

Invitatele emisiunii moderate de Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, doctore?” sunt: Gina Chiriac, psiholog principal, Președintele Asociației Române de Psihoterapie Integrativă, Petronele Rotar, psiholog și scriitoare, Mirela Bărbușoiu, avocat, Iulia Vântur, prezentator TV și cântăreață.

În cadrul emisiunii, subiectele abordate sunt trauma, violența domestică și strategiile antistres.

Gina Chiriac, psiholog: Uitarea ne permite să facem față evenimentului traumatizant

Gina Chiriac, psiholog principal: Trauma este un eveniment care se produce o dată, de o intensitate foarte mare, care depășește capacitatea individului de a se adapta la ce se întâmplă.

Din perspectiva lui Gabor Mate, deconectarea este un mecanism de supraviețuire, eu cred că nu îl alegem conștient, este maniera prin care inconștientul nostru îl alege ca să supraviețuim traumei.

Uitarea este un mecanism psihic care ne permite să facem față evenimentului traumatizant. Este firesc, în felul acesta inconștientul a reușit să capsuleze evenimentul și să-l țină acolo pana când noi avem capacitatea de a-l digera.

O anxietate fără obiect poate să aibă legătură cu o traumă din trecut

Atunci când există o anxietate fără obiect, una profundă, ale cărei cauze nu le găsim, atunci e posibil să aibă legătură cu un eveniment traumatizant din trecut. Pacienții apelează la terapie pentru un alt subiect pentru ca apoi să ajungem la traume, explică Gina Chiriac.

Petronela Rotar: Dependența este absența conectării, spune Gabor Mate

Petronela Rotar, psiholog și scriitoare: În domeniul adicție, Gabor Mate vine și umple goluri. El spune că nu e nevoie să treci prin război, genocid, holocaust, cum a trecut el ca să dezvolți adicții.

În spatele comportamentului stă durere, deconectare de sine, de apropiați. Dependența este absența conectării, mai spune Gabor Mate în carte.

Petronela Rotar: Al doilea contact cu psihologul l-am avut în liceu, în urma unei tentative de suicid

Primul contact cu un psiholog l-am avut la 6 ani. Al doilea contact cu un psiholog l-am avut în liceu, în urma unei tentative de suicid.

La 26 de ani am ajuns în psihologie, când depresia mea ajunsese într-un punct important, nu mai eram funcțională.

Oamenii aflați în suferință se pot transforma în abuzatori

Oamenii aflați în suferință se pot transforma în abuzatori. Comportamentele lor distructive au efecte și a celor din jur. E important de a privi cu compasiune și a accepta anumite tipuri de abuzuri.

Una e să înțeleg că celui din fața mea i s-a întâmplat ceva rău și alta e să-i permit să mă abuzeze, să ajungă la mine, indiferent de relația cu omul respectiv.

Mirela Bărbușoiu, avocat, despre violența domestică

Mirela Bărbușoiu, avocat: Statistic, anul trecut, au fost înregistrate peste 8.700 de ordine de protecție, însă probabil ca nu este chiar numărul real, având în vedere că am fost în pandemie. Peste 470 de ordine au fost încălcate, dintre acestea. Multe victime nu știu ca trebuie sa raporteze ca ordinul a fost încălcat.

Femeia trebuie să vorbească, să sune la 112, să solicite intervenția organelor de poliție. Se întâmplă ca polițiștii să nu emită ordinul de protecție pentru că nu au urme de violență. Sfatul meu este să solicite oricum acest ordin.

Ce e important e ca victima să formuleze și o plângere la poliție și să solicite acel bonuleț de înregistrare.

Iulia Vântur, despre un stil de viață sănătos

Iulia Vântur: Mișcarea e sfântă, fie că e dans, sala, yoga, afară în aer liber mi se pare minunat. În India am făcut mișcare în toate formele posibile, pilates e o formă plăcută. Consumul de apă e foarte important.

Mâncarea indiană nu pot să zic că e cea mai dietetică, e foarte gustoasă, dar să nu exagerezi cu ea.

Iulia Vântur, despre mâncarea românească

Mi-am făcut mămăligă pentru că îmi era foarte poftă, eu sunt moldoveancă, în rest nu am avut pofte, am mâncat acasă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Petronela Rotar - Psiholog
Petronela Rotar este o scriitoare din noua generaţie din România. S-a născut lângă Braşov şi a făcut naveta în oraş pentru studii, atât în şcoala generală, cât şi în liceu. „Am știut că vreau să fiu scriitoare de foarte, foarte mică. Practic, abia învățasem să scriu și ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psiholog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult