Diana Stănculeanu, psihoterapeut: soluții terapeutice în tulburările de anxietate

Tulburările de anxietate s-au înmulțit în pandemie.

Tulburările de anxietate au parte de soluții în cabinetul psihoterapeutului. Diana Stănculeanu, psihoterapeut, ne-a explicat într-una dintre emisiunile Ce se întâmplă doctore Live despre tratamentul tulburărilor de anxietate. 

În tulburările de anxietate, soluțiile vizează trei din cele patru paliere ale anxietății. Oamenii merg la psiholog pentru a se simți mai bine, pentru a-și modifica starea emoțională. Terapia nu intervine niciodată direct pe emoție, dar schimbarea emoției este o consecință a unui proces terapeutic corect. În procesul terapeutic, clientul învață să evalueze corect situațiile din viața lui, astfel încât să scape de acele gânduri obsesionale, intruzive, de îngrijorare, care nu se justifică. Tot în terapie, cei care suferă de tulburări de anxietate sunt ajutați să își schimbe comportamentele, planul acțional. Dacă, de exemplu, cineva anxios s-a izolat pe timpul pandemiei de frica virusului, în terapie ar putea învăța în ce condiții poate ieși din casă (se vaccinează, păstrează regulile, păstrează distanța socială, se spală pe mâini, poartă mască). Și după ce iese, clientul constată și realizează că nu e chiar atât de catastrofal, evident că se va simți mai bine. Așadar, schimbarea emoției ese o consecință a acestor intervenții terapeutice la nivel cognitiv și la nivel comportamental. Iar, pentru corpul nostru, pentru a ameliora modificările corporale induse de excesul de adrenalină și cortizol putem să-l onorăm cu somn, cu hrană corectă, cu mișcare, tehnici de respirație abdominală profundă și să ne împrietenim cu tehnicile de mindfulness.

În prezența tulburărilor de anxietate, descărcarea frecventă a adrenalinei și a cortizolului. Acesta din urmă este unul dintre principalii atacatori ai sistemului imunitar. Excesul de cortizol se îndreaptă împotriva sistemului imunitar, vulnerabilizându-l. În baza unor predispoziții biologice genetice, aceste persoane pot dezvolta patologii și boală, acolo unde organismul este mai vulnerabil. Și, astfel, pe un teren anxios, pot apărea boli care nu ar fi apărut dacă tulburarea de anxietate ar fi fost ameliorată sau ținută sub control.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Sunt peste 10 ani de când scriu pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd ...
citește mai mult
Diana Stănculeanu - Psihoterapeut și expert național în sănătate mintală
Diana Stănculeanu este psihoterapeut terapie cognitiv-comportamentală și expert național în sănătate mintală, cu experienţă vastă în consilierea şi terapia individuală şi de grup a copilului şi adolescentului cu tulburări emoţionale (anxietate, depresie), dar și în consilierea şi ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psihoterapeut și expert național în sănătate mintală
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult