Anxietatea pe înțelesul tuturor. Cum se simte o persoană anxioasă?

20.01.2022
Anxietatea pe înțelesul tuturor. Cum se simte o persoană anxioasă?
Sursa foto: Shutterstock

„Îmi depășesc anxietatea și frica” nu este doar un obiectiv potrivit pentru un început de an, ci și titlul celei mai recente cărți semnate de Christophe André, psihoterapeut și medic psihiatru la Spitalul Saint-Anne de Paris. Acesta le oferă cititorilor exact ceea ce au nevoie, dacă acest scop se regăsește pe lista lor de „mai bine” în 2022: ghidul perfect pentru a pleca în deplină siguranță, cu curaj și asumare, în această călătorie spre libertatea interioară. Aceea de a descoperi ce înseamnă și cum pot fi transformate anxietatea și formele sale, fobiile sau tulburările asociate cu acestea.

Presărată cu definiții și explicații pe înțelesul tuturor, alături de exemple și povești, structurată atent pentru o lectură ușoară, cartea „Îmi depășesc anxietatea și frica” nu-l ferește pe cititor de revelații și introspecții. De altfel, sunt mai mult decât bine-venite în normalizarea unei realități nu de puține ori angoasante, pentru o persoană care suferă zi de zi. Aceea în care „teama fără obiect”, cum mai este denumită anxietatea, devine o stare de neliniște permanentă în anticiparea unor posibile pericole ce poate nu se vor întâmpla niciodată.

Atât Christophe André, cât și desenatorul Muzo, care însoțește textul cu desene inspirate și anecdotice despre perspectivele tulburătoare ale felului în care se simte anxietatea, reușesc să aducă zâmbete și multă speranță celor care se confruntă cu cel puțin una dintre trăirile descrise.

Practic, toată lumea pentru că, drept să spun, această carte vorbește despre noi toți, despre specia umană în ansamblul ei, deoarece anxietatea, indiferent de cât de bună sau de rea este ea, face parte din identitatea noastră. Suntem ființe vii, inteligente, sensibile și vulnerabile… prin urmare, anxioase, precizează autorul.

Ce este și cum se trăiește anxietatea?

O doză prea mică de anxietate ne poate pune în pericol. O doză prea mare, dimpotrivă, ne poate epuiza și paraliza din punct de vedere nervos.

Uneori, anxietatea resimțită nu mai este doar o reacție la greutățile vieții cotidiene, ci devine o trăsătură de personalitate, un fel de a fi. În acest caz, perspectiva asupra lumii este dominată de anxietate și, conștient sau nu, ne așteptăm întotdeauna la ce-i mai rău…

Perspectiva lor (a oamenilor anxioși) asupra lumii este de două ori dezechilibrată: 1. Persoanele percep mediul înconjurător ca fiind împânzit de potențiale pericole; 2. Se percep pe sine și pe cei apropiați ca fiind fragili, vulnerabili. De unde și principiul după care se ghidează: Fii întotdeauna extrem de atent, la toate! Foarte, foarte obositor, spune André.

Anxietatea este așteptarea mai mult sau mai puțin conștientă a unui pericol, a unei probleme iminente cu care ne-am putea confrunta, întotdeauna cu consecințe negative în scenariul mental de anticipare.

Această așteptare creează o stare de tensiune continuă, de neliniște, uneori chiar și fără să știm de ce. Ea poate fi eficace în doze mici și temporare, atunci când pericolele sau riscurile sunt reale, pentru că ajută la mobilizarea organismului în fața unor provocări (interviuri de angajare, examene) sau are rol de avertizare în situații nesigure pentru integritatea corporală sau mentală.

Însă, în doze mari, pe termen lung, această vigilență constantă îi împinge pe oameni să existe fie în viitor (anticipând probleme), fie în trecut (ruminând greșeli), privându-se de fericirea de a trăi, pur și simplu. Și de a fi conștient de clipa prezentă.

Pe lângă explicarea efectelor și a consecințelor deloc de neglijat, nu doar mentale și emoționale, ci și fizice, André prezintă în fiecare capitol dedicat tulburărilor de anxietate o serie de soluții și exerciții care ajută la schimbarea perspectivei și la diminuarea trăirilor.

Recomandare video
Tenul gras: îngrijire, curățare, ingrediente pe care să le folosești