Cum se îngrijește corect bariera protectoare a pielii

Dr. Anca Răducan, medic primar dermato-venerologie, explică pe larg în interviul video ce este bariera de protecție a pielii și care sunt sunt cele mai bune metode de îngrijire a tegumentului.

În cadrul interviului video dedicat barierei de protecție a pielii și îngrijirii acesteia, dr. Anca Răducan, medic primar dermato-venerologie, a subliniat importanța celui mai mare organ din corp, pielea, și a trecut în revistă factorii care o agresează.

„În primul rând, trebuie să privim pielea în toată complexitatea ei. Pielea este cel mai mare organ, cu o întindere de aproape doi metri pătrați. Și bineînțeles este prima noastră linie de apărare. Practic, aici discutăm despre funcția de barieră, de protecție, a pielii. Și nu în ultimul rând, vorbim despre funcția de imunitate pe care o oferă pielea organismului nostru.

Dacă stăm să ne gândim, pe parcursul unei singure zile, pielea este supusă tuturor factorilor care o agresează, de la lumina soarelui pe care nici nu o percepem ca pe un factor agresiv până la frig, expunere la vânt, la surse de căldură. Toți aceștia reprezintă factori nocivi pentru pielea noastră. Iar bariera cutanată trebuie să se mențină într-o bună integritate și să aibă o bună funcționalitate pentru a ne oferi toată această apărare de care avem nevoie” ne-a declarat în interviul video dr. Anca Răducan, medic primar dermato-venerologie.

Ce este microbiomul pielii și de ce este important

De asemenea, dr. Anca Răducan a oferit informații despre importanța microbiomului de la suprafața pielii pentru menținerea sănătății acesteia.

„Microbiomul este un subiect de mare interes și în studiile de actualitate din dermatologie și nu numai. Microbiomul reprezintă totalitatea microorganismelor care locuiesc pe pielea noastră, microorganisme cu care trăim într-o simbioză și care ne sunt benefice. Ei bine, aceste microorganisme sunt cele care ne apără, ne protejează, au un rol foarte bine stabilit în fața tuturor factorilor care sunt în legătură și anume expozomul.

Expozomul reprezintă un alt subiect de mare interes, fiind reprezentat de totalitatea factorilor la care suntem expuși de-a lungul vieții, factori interni și externi, agresivi și nocivi pentru pielea noastră. Microbiomul este primul care are de suferit atunci când acești factori sunt lăsați să ne agreseze pielea. Și trebuie să corectăm toate aceste dezechilibre cât mai repede și cât mai corect și să prevenim imperfecțiunile care pot altera bariera cutanată a pielii.

În momentul în care pielea noastră are de suferit, când se produc dezechilibre asupra microbiomului, își pierde capacitatea de protejare, de apărare. Scade și imunitatea, iar acest lucru determină în timp un stres cutanat. Dacă vorbim despre un stres acut, este de fapt ceea ce pățim când ne expunem la soare și apare arsura solară.

De altfel, expunerea la factori precum poluarea, radiațiile ultraviolete agresează pielea și acest lucru determină sensibilizare, roșeață, uscăciune. Practic, pielea devine mult mai iritată. Și nu numai faptul că este roșie deranjează, dar pacienții resimt acest lucru, senzația devine persistentă. Pruritul (mâncărimea) este foarte deranjant. Apare senzația de pielea intolerantă, indiferent de produsele pe care le aplică. Fie că vorbim despre o cremă, un spray sau produse de make-up, acestea nu se vor simți plăcut la suprafața pielii din cauza acestor dezechilibre” a precizat dr. Anca Răducan,

Ce e de făcut în aceste situații și cum se îngrijește corect și eficient bariera protectoare a pielii puteți afla din interviul realizat cu medicul primar dermato-venerologie Anca Răducan!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Anca Răducan - Medic primar dermato-venerologie
Dr. Anca Răducan este Medic Primar Dermatologie și Doctor în științe medicale și a urmat rezidențiatul în Dermato-venerologie la Spitalul Clinic Colentina din București, Clinica Dermatologie II. În calitate de Asistent Universitar, catedra Dermatologie, Universitatea „Carol Davila” –București, ...
citește mai mult