Cum putem preveni și depista pietrele de la rinichi (litiază urinară)

Conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, Șef Secție Urologie la Spitalul Clinic SANADOR vine cu recomandări cu ajutorul cărora pot fi prevenite și depistate pietrele de la rinichi (litiază urinară).

La ora actuală, peste 11 la sută dintre persoane fac litiază urinară. Apariția calculilor sau pietrelor pe traiectul urinar poate fi prevenită și tratată cu succes dacă este depistată cât mai din timp. Iată ce putem face ca să nu ne îmbolnăvim de litiază urinară!

„În primul rând, noi trebuie să știm dacă avem sau nu litiază urinară. Așa cum putem merge cu mașina la un an sau doi să-i facem verificarea tehnică, nu văd de ce nu ne-am face o ecografie anuală. E și mai ieftină și mai importantă.

O ecografie făcută o dată pe an ar putea fi similară măsurării regulate a tensiunii arteriale. Apoi, trebuie să avem grijă la cura de diureză. Este normal să bem mai multe lichide. Trebuie să bem câte avem nevoie dacă nu avem predispoziție sau chiar litiază.

Pacienții cu litiază trebuie să aibă un lichid vector care să nu lase să precipite ceea ce în mod normal, la persoanele sănătoase, nu precipită.

Deci e nevoie de o cantitate mai mare de urină. Iar pentru aceasta trebuie să avem un aport hidric mai mare. Aportul hidric include cafeaua, ceaiul, apa, supe care trebuie să depășească 2 litri pentru 24 de ore.

Ar trebui să existe o hiperdiureză. De exemplu, putem bea multe lichide, dar le putem pierde prin transpirație. Așadar contează producția de urină care trebuie să fie între 1700 și 2000 de ml.

Deci prevenția principală se poate face ecografic, printr-o investigație care este ieftină, inofensivă, repetabilă, neagresivă și la îndemână. Astfel, putem vedea dacă avem sau nu predispoziție în a dezvolta litiază urinară” ne-a declarat în CSID.RO Live conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, Șef Secție Urologie la Spitalul Clinic SANADOR.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Conf. Dr. Marcian Manu - Medic primar urologie
Conf. Dr. Marcian Manu este Șef Secție Urologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR, fiind specializat în Endoscopie urologică, Laser în Urologie, Ecografie, Litotriție extracorporală, Laparoscopie urologică, Transplant renal, Urologie oncologică și Urologie medicală non-chirurgicală. Dl ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar urologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult