De ce ajung bolnavii de cancer în stadii grave la medic. Una dintre cauze este dezinformarea, care duce la „părerologie”

  • Publicat:
De ce ajung bolnavii de cancer în stadii grave la medic. Una dintre cauze este dezinformarea, care duce la „părerologie”
Dr. Costin Duțu, medic primar chirurgie generală cu competențe în chirurgia laparoscopică și oncologică la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central și Royal Hospital București

Bolnavii de cancer ajung, din păcate, foarte târziu la medic, în stadii avansate ale bolii, când tratamentul este mult mai complex, iar șansele de reușită mai mici. Dr. Costin Duțu, medic primar chirurgie generală cu competențe în chirurgia laparoscopică și oncologică, spune că există trei cauze majore care fac ca bolnavii de cancer să ajungă la medic în stadiile III–IV, punându-și astfel viețile în pericol.

Mai ales în ultima perioadă  se observă un număr tot mai mare de pacienți oncologici care ignoră simptome ale bolii, întârzie vizita la medic și, astfel, ajung la spital în stadii avansate.

Medicul consideră că sunt 3 cauze majore pentru această problemă și totodată domenii în care se poate schimba ceva.

Educația medicală deficitară este una dintre ele, pornind de la lipsa autoexaminării – de exemplu, în cazul cancerului de sân – și mergând până la neglijarea unor simptome evidente sau la  autotratament fără prezentare precoce la medic, spune Dr. Costin Duțu. Aceasta, în condițiile în care în România, cancerul de sân reprezintă principala cauză de mortalitate la femei, această afecțiune reprezentând 16% din totalul deceselor cauzate de cancer.

Bolnavii de cancer sunt dezinformați

În plus, medicul chirurg consideră că lipsa educației amplifică fenomenul de dezinformare medicală.

Se întâmplă asta nu numai în domeniul oncologic, plecând de la mămăligi fierbinți aplicate litiazei veziculare, trecând prin pase energetice pentru cancerul deja instalat și ajungând, cum știm, la părerelogia generală din domeniul coronavirusului, consideră medicul.

În cele din urmă, dar nu ultima, lipsa unor programe de screening are rolul ei în mulțimea de drame personale care intră în cabinetul chirurgului, gastroenterologului, radioterapeutului sau oncologului.

A preveni ar trebui să fie primul cuvânt din vocabularul sănătății, așa cum trecem strada așteptând culoarea verde a semaforului, nu trecând oricum și bazându-ne că ne va repara cineva fracturile, a adăugat Dr. Costin Duțu, medic primar chirurgie generală.

De altfel, România este țara de pe ultimul loc al tuturor clasamentelor europene în ceea ce privește prevenția medicală, iar diagnosticul de „cancer” încă este asociat cu decesul, în ciuda faptului că multe forme de ale bolii sunt tratabile dacă sunt depistate la timp.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân