Cum putem evita osteoporoza?

Dr. Claudia Haralambie, medic specialist reumatologie în cadrul SANADOR, vine cu recomandări pentru a preveni osteoporoza.

Osteoporoza sau boala oaselor fragile reprezintă o afecțiune frecventă la ora actuală, sute de milioane de persoane fiind diagnosticate cu o densitate minerală osoasă scăzută sub nivelul optim. Această condiție implică un risc major de fractură la vârsta a treia, cele mai frecvente fiind la coloană, șold și încheietura mâinii. Osteoporoza poate fi prevenită printr-un stil de viațâ sănătos, care poate compensa o predispoziție genetică spre fragilitate osoasă crescută.

Stilul de viață pentru prevenția osteoporozei ar trebui implementat încă din tinerețe, dacă nu chiar din copilărie. Acesta ar trebui să includă în dietă alimente bogate în calci și suplimentarea cu vitamina D, dacă există deficit.

E importantă și expunerea adecvată la soare pentru a facilita sinteza de vitamina D la nivelul pielii. Iar acest lucru se întămplă dacă nu expunem circa 30 de minute pe zi, câteva zile pe săptămână. De asemenea, sunt importante renunțarea la fumat, la excesul de alcool și la cel de cafea. Și, nu în ultimul rând, contează promovarea unui stil de viață activ, care să includă exerciții pentru creșterea forței musculare. Forța musculară este importantă atât în formarea osului, cât și mai târziu, în prevenția căzăturilor” recomandă dr. Claudia Haralambie, medic specialist reumatologie în cadrul SANADOR.

Și specialiștii de la NHS insistă asupra importanței exercițiilor fizice în prevenția osteoporozei. Astfel, ei recomandă persoanelor cu vârsta între 19 și 64 de ani cel puțin 2 ore și jumătate de activitate aerobică moderată în fiecare săptămână. Pe lângă aceasta, sunt importante cel puțin două antrenamente săptămânale cu greutăți, pentru masă musculară și întărirarea acesteia.

Cât privește dieta, aceasta ar trebui să conțină surse bogate în calciu, care să asigure necesarul de 700 de mg pe zi pentru un adult. Alimentele bogate în calciu sunt lactatele fermentate, tofu, verdețurile și fructele uscate. Cât despre vitamina D, pe lângă expunerea la soare, aceasta poate fi obținută și din pește gras, carne roșie, ficat, gălbenuș de ou și produse alimentare fortifiate cu vitamina D.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Claudia Haralambie - Medic specialist reumatologie
Dr. Claudia Haralambie este medic specialist reumatologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR din București.
citește mai mult