Cât de periculoase sunt fracturile date de osteoporoză?

Dr. Claudia Haralambie, medic specialist reumatologie în cadrul SANADOR, a trecut în revistă în CSID.RO Live implicațiile pe care le au asupra sănătății fracturile date de osteoporoză.

Osteoporoza este o boală care afectează oasele. Din cauza anumitor factori (scăderea secreției hormonale la femei, îmbătrânirea, anumite boli și tratamente, moștenirea genetică), oasele se fragilizează ca urmare a scăderii densității minerale osoase. Astfel, acestea devin predispuse la fracturi care se localizează mai ales la coloană, șold și încheietura mâinii. Fractura trebuie evitată, iar osteoporoza tratată. Aceasta pentru că afectarea unui os fragil poate avea implicații grave, mai ales la vârsta a treia.

„În primul rând, fracturile de osteoporoză sunt foarte dureroase. Acestea pot duce la imobilizare, în special în cazul fracturii de șold. Fractura de șold presupune imobilizare la pat prelungită, cu toate complicațiile imobilizării la pat. Pot apărea infecții, complicații cardiace, pulmonare. De aceea, și mortalitatea este crescută în aceste cazuri. Acestea sunt motive pentru care este bine să nu ajungem acolo și să tratăm osteoporoza înainte de apariția fracturilor.

Un factor de risc pentru osteoporoză trebuie să menționez că este greutatea scăzută. Un indice de masă corporală sub 20 predispune la osteoporoză. Dar nici cealaltă extremă nu este sănătoasă. Obezitate nu înseamnă o calitate mai bună a osului. Celule adipoase se găsesc și la nivelul osului. Iar acestea nu conferă rezistență, ci din contră. Deci putem avea osteoporoză și la pacienții obezi. În plus, riscul de cădere și de fractură este mai mare pentru că vorbim de o greutate mai mare, de o forță mai mare care se dezvoltă și pot să apară fracturi de fragilitate, mai ales la vârstnicii obezi” ne-a declarat în CSID.RO Live dr. Claudia Haralambie, medic specialist reumatologie în cadrul SANADOR.

Emisiunea integrală dedicată osteoporozei poate fi urmărită aici:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Claudia Haralambie - Medic specialist reumatologie
Dr. Claudia Haralambie este medic specialist reumatologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR din București.
citește mai mult