Ce simptome dă cancerul de pancreas? Un indiciu este culoarea pielii și a albului ochilor!

Dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în CSID.RO Live de ce este mai greu de depistat cancerul de pancreas față de alte tipuri de cancere și care sunt simptomele.

Conform cifrelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, cancerul de pancreas a afectat în 2020 peste 495 de mii de persoane la nivel global. Cancerul de pancreas este agresiv și mai dificil de diagnosticat la debut față de alte tipuri de cancer.

„Simptomele cancerului de pancreas sunt destul de nespecifice. Atunci când apar, tumora este destul de avansată. Pancreasul este situat profund în organism și este în adiacența multor vase foarte importante. Așa încât o tumoră de mici dimensiuni care într-o altă localizare nu ar pune probleme, în pancreas, din cauza invaziei vasculare, poate să devină o tumoră nerezecabilă. În momentul diagnosticării, cam 85 la sută dintre tumori sunt nerezecabile.

Chiar și dintre cele perfect rezecabile, supraviețuirea la 2 ani este foarte rară. Majoritatea pacienților decedează în primii ani după intervențiile chirurgicale.

Simptomele depind de localizarea tumorii. În localizările cefalopancreatice, care sunt cele mai frecvente, cam 70 la sută, simptomul predominant este icterul mecanic. Aceasta din cauza invaziei de vecinătate a porțiunii terminale a căii biliare.

Icterul înseamnă colorația galbenă a sclerelor și a tegumentelor, urina hipercromă și scaunele decolorate. Icterul poate coexista cu febră atunci când există un icter prelungit și bila s-a suprainfectat.

Tot în tumorile situate cefalopancreatic, dar în adiacența unor vase importante, pediculul mezenteric superior,  adică artera și vena mezenterice superioare, icterul apare puțin mai tardiv și de multe ori tumora a invadat deja aceste vase, făcând-o inoperabilă.

În afară de icter, mai rar există invazia duodenului și pilorului, cu sindromul de stenoză digestivă înaltă, adică dureri în epigastru, grețuri, vărsături. Și încă și mai rar, apare hemoragia digestivă superioară, tot prin invazia acestor structuri, cu ulcerarea mucoasei la aceste nivel” ne-a declarat în CSID.RO Live dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generală, doctor în științe medicale, cu competențe în chirurgie hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologică, la Spitalul Clinic SANADOR.

Mai multe informații despre manifestările cancerului de pancreas puteți afla din materialul video realizat cu medicul primar chirurg din cadrul Spitalului Clinic SANADOR!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Dragoș Romanescu - Medic primar chirurgie generală
Dr. Dragoș Romanescu este medic primar chirurgie generală în Spitalul Clinic SANADOR, unde operează și acordă consultații din 2017. Dr. Romanescu deține competențe în chirurgia oncologica (cele mai frecvente intervenții pe care le efectuează în SANADOR fiind operațiile oncologice abdomino-pelvine, ...
citește mai mult