CSID.RO Live, 1 iulie: despre HPV, tratamente în cancerul de col uterin și pregătirea pentru vacanță

În emisiunea CSID.RO Live, din 1 iulie, vorbim despre HPV, tratamente în cancerul de col uterin și pregătirea pentru vacanță.

În emisiunea CSID.RO Live, din 1 iulie, ora 17, moderată de Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, doctore?”, avem 4 invitate care vor discuta două teme importante.

Prima temă este dedicată HPV și terapiilor moderne în cancerul de col uterin. Invitate sunt dr. Virginia Țârlea, medic primar obstetrică-ginecologie, Spitalul Clinic Sanador, și dr. Beatrice Anghel, medic specialist radioterapie, Centrul Oncologic Sanador.

În a doua parte a emisiunii, vorbim despre pregătirea pentru vacanță alături de Tily Niculae, actriță, și dr. Oana Ionescu-Bozdog, medic primar dermatovenerologie.

Ginecolog: Testarea Babeș-Papanicolau trebuie făcută la un an de la debutul vieții sexuale

Dr. Virginia Țârlea, medic primar obstetrică-ginecologie: „Testarea Babeș-Papanicolau trebuie făcută la un an de la debutul vieții sexuale și se va face până după 65 de ani sau atâta timp cât femeia are viața activă sexuală.

Papanicolau ne arată cât de bolnave sunt celulele după ce s-au infectat cu HPV.

Testul HPV sau genotiparea HPV studiază prezența genelor la nivelul colului uterin sau vaginului.”

„E ideal să depistăm infecția cu HPV când încă nu avem leziune”

„Orice femeie poate să își facă testul HPV, este important să știe dacă este infectat. Dacă depistăm infecția, putem să venim în ajutor și să îndepărtăm. În general, la o vârstă tânără, în 70-80% din cazuri, se vindecă singură. Nu există un tratament pentru infecția cu HPV.

E ideal să depistăm infecția când încă nu avem leziune. Atunci știm clar că va trebui să îndepărtăm factorii de risc ca să scăpăm de această infecție.

De la 12 – 15 ani de la infecția cu HPV, femeia trece prin stadii pre-canceroase. Acestea se pot elimina leziunile prin laser.

Dacă se efectuează vaccinarea anti HPV, ca în Australia, scade incidența cancerului de col cu 90%”.

Brahiterapia este o iradiere internă, folosită adesea după chimioterapie și radioterapie

Dr. Beatrice Anghel, medic specialist radioterapie, Centrul Oncologic Sanador: „Atunci când cancerul depășește stadiile incipiente, e nevoie de tratament multimodal: chirurgical, chimioterapie, poate și radioterapie.

Brahiterapie este una dintre terapiile oferite pacientelor, fie chirurgical, fie în cazul unui cancer de col uterin inoperabil. Brahiterapia este doar o radiere internă. Dacă e un cancer inoperabil, tratamentul este oferit ca parte a întregului tratament.

Brahiterapia este o iradiere, introducerea unui dispozitiv de plastic și iradierea printr-un tub conex. Ea se efectuează pe baza tomografiei. Durează câteva minute, nu este dureros.

Dacă e un cancer inoperabil avansat, brahiterapia este absolut necesară, după chimioterapie și radioterapie. Se realizează sub anestezie.”

Tily Niculae: Voi avea cu mine, în vacanță, șlapii, costum de baie și vreo 2-3 tricouri

Tily Niculae, actriță, despre plecarea în vacanță alături de doi copii: „Sunt niște lucruri noi în viața mea. Am descoperit la Radu că are niște intoleranțe, am luat-o cu nutriția de la 0, îmi fac planuri să nu stau pe acolo să gătesc, voi veni cu jumătate dintre mâncarea lui de acasă, dar o să mă și adaptez acolo, la fața locului.

Voi avea șlapii, costum de baie și vreo 2-3 tricouri, nu o să mă stresez prea mult.

Pentru copii, am geanta lor cu medicamente, e pregătită de mult timp, pentru toate situațiile imprevizibile, de la stări de  rău, de vomă, diaree, căzături, înțepături de țânțari.

Locația în care mergem e intimă, sunt 7-8 bungalouri, închiriate de prietenii noștri.”

Dermatolog: Nici măcar un SPF 50 nu ne protejează 100% de soare

Dr. Oana Ionescu-Bozdog, medic primar dermatovenerologie: „Ar trebui în funcție de tipul de piele să alegem crema. Pentru o piele foarte deschisă, se ia un SPF 50, iar pentru o piele închisă, se poate lua un factor de protecție 30, însă trebuie să știm că nici un SPF 50 nu ne protejează 100% de soare.

Crema trebui să conțină spectru larg, să ne protejeze împotriva UVA și UVB și să fim atenți la SPF. Crema trebuie reaplicată la 2 ore, ea se aplică cu 20 de minute înainte de expunerea la soare.

Când ne întoarcem din apă, ar trebui să reaplicăm crema, însă există și produse water- resistent care rămân pe piele până la 40 de minute.”

„Cancerul de piele se poate preveni”

„Orice persoană trebuie să meargă la medicul dermatolog pentru o dermatoscopie, o evaluare a întregului corp, a tuturor alunițelor. La orice suspiciune să facă de asemenea, un consult. Cancerul de piele se poate preveni, atât prin protecție solară, cât și prin vizita anuală la dermatolog.

Copilașii sub 6 luni nu trebuie să fie expuși la soare și nu trebuie să fie aplicate cremă pe aceștia.

Crema de protecție solară este cel mai bun antirid. Un tegument expus la soare frecvent îmbătrânește mai repede.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Beatrice Anghel - Medic specialist radioterapie
Beatrice Anghel este medic primar radioterapie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR și a absolvit Facultatea de Medicină a Universității de Medicină Farmacie "Carol Davila" din București în 2011. După 3 ani petrecuți în rezidențiat la Institutul Oncologic "Alexandru Trestioreanu", d-na ...
citește mai mult
Dr. Oana Ionescu Bozdog - Medic primar dermatolog
Dr. Ionescu-Bozdog Oana Brândușa este Medic primar Dermatovenerologie în cadrul Spitalului clinic SANADOR din București. Cursuri postuniversitare: 2012: Dermoscopy - “Getting closer to reality“, Spitalului Clinic Colentina 2014: „ Abordarea globală în rejuvenarea facială: injectarea ...
citește mai mult
Dr. Virginia Țârlea - Medic primar obstetrică-ginecologie
Dr. Țârlea Virginia este Medic Primar Obstetrică-Ginecologie și Doctor în Științe Medicale. Activitate profesională universitară: Absolventă a Facultății de Medicină Generală IMF București, promoția 1981 Doctor în științe medicale; Activitate profesională medicală: Medic primar ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar obstetrică-ginecologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult