Conf. dr. Nicolae Poiană explică de ce apare infertilitatea în cuplu

Infertilitatea este o problemă frecventă de sănătate, cu multiple cauze.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, infertilitatea afectează la ora actuală 15 la sută dintre cuplurile aflate la vârstă reproductivă. Conform datelor furnizate de diverse studii, 48 de milioane de cupluri sau 186 de milioane de persoane se confruntă cu infertilitatea. Infertilitatea reprezintă o problemă medicală ce poate afectat atât aparatul reproductiv feminin, cât și pe cel masculin. Infertilitatea reprezintă de fapt incapacitatea de a obține o sarcină după cel puțin un an de contacte sexuale regulate, neprotejate.

„Dacă vorbim despre infertilitatea conjugală, deseori, membrii cuplului dau vina unul pe celălalt. Niciodată, într-o astfel de situație, nu căutăm un vinovat. Aș vrea ca toată lumea să renunțe la ideea de vină, de culpă. Întotdeauna, noi, medicii, căutăm o cauză, nu o vină. Și cu ajutorul tehnologiei și al lui Dumnezeu, putem să rezolvăm problemele.

În urmă cu mai mulți ani, predominau cauzele feminine în infertilitatea unui cuplu. Însă, în ziua de azi, procentele s-au egalat. Așa că nu putem spune dacă prevalează problemele feminine sau cele masculine. Cauzele sunt în proporție de 50 la sută la parteneră și de 50 la sută la partener.

Faptul că un cuplu își dorește un copil la o vârstă din ce în ce mai înaintată este una dintre cauzele problemei. O altă cauză a infertilității o reprezintâ bolile cu transmitere sexuală. Desigur, există și alte cauze precum cele hormonale sau boli din copilărie precum oreionul. La bărbați, oreionul din copilărie poate să genereze o patologie de spermatogeneză” ne-a declarat în CSID.RO conf. dr. Nicolae Poiană, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, cu competențe în competențe în tratamentul infertilității și în reproducerea umană asistată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Conf. univ. dr. Nicolae Poiană - Medic primar obstetrică-ginecologie
Conferențiar Universitar Doctor Nicolae Poiană este medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR. Dl. conf. Poiană are o experiență de peste 40 de ani de activitate în specialitatea obstetrică-ginecologie, timp în care a participat direct sau a supravegheat peste 10.000 ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar obstetrică-ginecologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult