Cele mai bune plante pentru anxietate, recomandate de dr. Ruxandra Constantina

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, specialist în apifitoterapie, trece în revistă remediile naturale pentru anxietate.

Ce este anxietatea și care sunt simptomele?

Dr. Ruxandra Constantina: Anxietatea poate fi o stare trecătoare, un sentiment sau o emoție. Cu toții, ne simțim la un moment dat mai îngrijorați de sănătate, de un examen sau de un membru al familiei care are probleme. Poate de exemplu să ne fie frică de avion sau să călătorim mai departe.

Acestea sunt niște stări trecătoare pe care le manifestăm cu toții la un moment dat. Însă când această stare de frică, de îngrijorare se accentuează, nu mai are niciun temei și este însoțită de somatizare, adică de simptome respectiv stare generală de rău, dureri de cap, amețeală, vertij, palpitații, senzația de lipsă de aer, senzația de infarct, colici abdominale, transpirații reci, atunci înseamnă că s-a transformat într-o tulburare de anxietate. Aceasta poate fi însoțită de atac de panică sau, și mai grav, de depresie.

Care sunt cele mai bune plante pentru anxietate?

Dr. Ruxandra Constantina: Există remedii naturale, dar acționează la debutul acestor simptome. Cu cât apelăm mai repede la ele, cu atât avem șanse de reușită și nu mai trebuie să apelăm la medicația clasică. Și vorbim în primul rând de plante care reduc această senzație de anxietate, care reduc hormonii de stres care generează anxietatea. Plantele adaptogene de tip Rhodiola rosea, Ashwaganda, busuiocul, lavanda au eficacitate antistres dovedită care pot fi luate fără probleme în timpul zilei. Ne relaxează fără a induce o stare de somnolență. La fel sunătoarea este o plantă cu putere antidepresivă și relaxantă deosebit de benefică.

Cum se pot lua remediile naturale pentru anxietate?

Dr. Ruxandra Constantina: În general, eu recomand ceaiurile seara ca să ne liniștească, să ne calmeze. Este o formă mai slabă a plantelor respective. Plantele pot fi administrate sub formă de tinctură, extract gemoterapic, capsule și comprimate care conțin substanța activă într-o concentrație mare și atunci au un efect terapeutic rapid. Depinde de vârstă, de stare, de simptome asociate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult