Inamicii ficatului: prăjelile, alcoolul și medicamentele

Prăjelile și alcoolul se numără printre principalele cauze ale îmbolnăvirii ficatului, dar există și situații în care excesul de medicamente poate avea un impact serios.
  • Publicat:

Reputatul profesor doctor Irinel Popescu a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA, unde au vorbuiit despre inamicii ficatului și cum ne afectează sănătatea. Prăjelile și alcoolul se numără printre principalele cauze ale îmbolnăvirii ficatului, dar există și situații în care excesul de medicamente poate avea un impact serios, iar aici vorbim despre intoxicația cu medicamente.

Prăjelile, afectează sau nu ficatul?

„Alimentele prăjite sunt un inamic destul de puternic, pentru că uleiul în care sunt prăjite și prăjeala în sine au un efect toxic, dar vreau să spun că toate aceste efecte apar, exact ca în exemplul tipic, alcoolul consumat în cantități moderate.

Aceste funcții ale ficatului denotă o rezervă funcțională mai mare și atunci ficatul poate să reziste la noxe, la dozele mici de alcool. Într-o doză foarte mică n-are niciun efect. Toate astea devin toxice la doze mari și repetate. În timp, se acumulează. Până la un punct, ficatul reușește să gestioneze atacurile astea asupra lui, noxele și chiar să le metabolizeze, să le elimine. De la un punct încolo, efectele toxice nu mai pot fi evitate”, a explicat Prof. Dr. Irinel Popescu.

Preşedinte al Academiei de Științe Medicale, Irinel Popescu este considerat părintele transplantului hepatic în România. Cunoscutul medic chirurg a realizat primele operații reușite la adult, cu ficat întreg, și la copil, cu fragment de ficat în cadrul Institutului Clinic Fundeni.

De asemenea, Irinel Popescu este inițiatorul chirurgiei robotice în România și coordonator al Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR.

Medicul s-a născut la Filiași, a urmat Liceul ”Frații Buzești” din Craiova și Facultatea de Medicină la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, pe care a absolvit-o în anul 1977 cu media 9.98.

În anul 1980, a devenit asistent al profesorului Dan Setlacec în Clinica Chirurgicală a Institutului Clinic Fundeni.

Irinel Popescu a efectuat mai multe stagii de pregătire în transplantul hepatic (Berlin, 1989, Paris, 1990, Pittsburgh, 1991-1992, New York 1992-1994). După anul 1995, a participat la construcția programului național de transplant de organe în România devenind Președinte al Asociației „Romtransplant” în 1997 și reprezentant al României în Consiliul Europei – comisia de transplant.

Urmărește interviul integral pe canalul de Youtube.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult