Ce pot ascunde sângerările vaginale dintre menstruații?

Dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrică-ginecologie, Șef Secție Obstetrică la Spitalul Clinic SANADOR, vine cu informații despre sângerările vaginale dintre menstruații.

Sângerările vaginale dintre menstruații pot avea mai multe cauze. Există situații când sângerările intermenstruale însoțesc fenomene fiziologice normale. Însă există și cazuri când sângerările dintre menstruații pot fi semnul unei probleme, disfuncții sau boli de la nivel pelvin.

„Sângerările dintre menstruații pot însoți de exemplu ovulația. Există femei, mai ales după o anumită vârstă, la care prezența ovulației este punctată printr-un spotting sau o secreție vaginală, cu un firicel discret rozaliu sau roșu. Aceasta nu înseamnă neapărat o problemă și nu o putem încadra ca sângerare intermenstruală sau metroragie în context patologic.

Dacă excludem metroragia specifică ovulației, ne putem referi la o mulțime de patologii care se pot manifesta printr-o sângerare intermenstruală.

Aici aș menționa în primul rând disfuncțiile hormonale care pot apărea de exemplu în contextul unui chist de ovar sau al unui ciclul anovulator. Sunt situații în care ovarul nu ovulează, foliculul transformat rămâne sub forma unui chist hemoragic care poate să dea și sângerare exteriorizată pe cale vaginală.

De asemenea, formațiunile tumorale specifice uterului pot fi de vină pentru apariția sângerărilor intermenstruale. Fibromul este pe primul loc. Nu mai puțin importantă este sângerarea dată de polipii endouterini care sunt formațiuni tumorale polipoide. Apariția lor este legată de o proliferare în exces a mucoasei uterine. Polipii uterini sunt foarte ușor de diagnosticat și de tratat. Mult mai dificil de tratat este hiperplazia de endometru care, atunci când este globală, necesită întâi diagnostic printr-un chiuretaj biopsic. Eventual, ulterior, necesită tratamente hormonale sau montarea unui sterilet. De obicei, este apanajul pacientelor aflate spre finalul perioadei fertile.

Și desigur, cel mai de temut motiv pentru care am putea avea sângerări intermenstruale este cervicita, displazia de col care merge până în stadiu de cancer de col uterin. Există din păcate paciente care se adresează medicului târziu, când cancerul este deja constituit și când singura manifestare a lui este metroragia” avertizează dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrică-ginecologie, Șef Secție Obstetrică la Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Emel Nuraltay - Medic specialist Obstetrică-ginecologie
Dr. Emel Nuraltay a terminat Facultatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" în anul 1995, urmând a-și continua pregătirea profesională între anii 1995 și 1997 cu un  stagiu de chirurgie generală și laparoscopică la clinica de chirurgie și transplant hepatic de la spitalul Fundeni. Între ...
citește mai mult