Dr. Mihaela Marinescu, VITALITAS: ce se poate face pentru pacienții cu Alzheimer

Dr. Mihaela Marinescu, Director Medical al Centrului de Excelențp pentru Asistența și Îngrijirea Persoanelor Vârstnice și Prevenirea Tulburărilor de Memorie VITALITAS, explică pe larg cum pot fi îngrijiți la standarde înalte pacienții cu boala Alzheimer.

Conform statisticilor, peste 55 de milioane de persoane din întreaga lume sufereau de Alzheimer în 2020. Se estimeaza că, în 2030, numărul pacienților va ajunge la 78 de milioane. În 2050, numărul bolnavilor cu Alzheimer ar putea atinge 139 de milioane. Boala Alzheimer este extrem de gravă pentru că afectează memoria și calitatea vieții.

„Maladia Alzheimer este cea mai frecventă dintre bolile neurocognitive. Reprezintă un procent între 60 și 80 la sută dintre aceste boli. Este o maladie frecventă la vârsta de peste 65 de ani. Incidența acestei boli crește pe măsură ce vârsta crește: la 85 de ani, unul din 6 vârstnici suferă de această maladie.

Alzheimer este o boală neurodegenerativă care produce o atrofiere a creierului, ceea ce are un impact semnificativ asupra modului în care gândim, memorăm, asupra comportamentului. În fazele severe, boala Alzheimer produce incapacitatea persoanei de a mai avea grijă de ea însăși, de a-și defășura activitățile de bază ale vieții cotidiene.

Am fost frecvent întrebată de către pacienți care sunt modificările din creier care duc la această atrofie cerebrală care nu este una fiziologică, nu este una minimă care poate fi legată uneori de vârstă. Este vorba despre disfuncționalitatea a două proteine care se află în creier.

Prima proteină se numește amiloid și se află în exteriorul celulei nervoase. Aceasta are o disfuncționalitate și o modificare care produce acumularea unor plăci de amiloid. Imaginați-vă, dacă vreți, ca o pastă, un clei toxic care se infiltrează între legăturile dintre neuroni, afectând sinapsele și practic scurtcircuitându-le. Aceasta este agresiunea externă.

Mai există o proteină a cărei disfuncționalitate se petrece la nivelul celulei nervoase, în interiorul acesteia, ducând la apariția unor gheme neurofibrilare. Acestea intervin și scurtcircuitează procesele care sunt în interiorul celulei nervoase, chiar transportul nutrienților.

Astfel, celula nervoasă este atacată din două direcții: prin plăcile de amiloid și prin ghemele neurofibrilare. În timp, apar disfuncția celulei nervoase, moartea acesteia și atrofierea creierului. Cu cât boala avansează, cu atât atrofia este mai severă, simptomele devin mai severe și duc la incapacitatea persoanei de a se îngriji singură” ne-a declarat în interviul video dr. Mihaela Marinescu.

Ce se poate face la ora actuală pentru pacienții cu Alzheimer?

Din păcate, până la această oră, nu există un tratament pentru Alzheimer. Însă pacienții pot primi o îngrijire riguroasă, în centre specializate.

„În centrul nostru de asistență și îngrijire pentru persoane vârstnice VITALITAS, avem o unitate specială de cazare pentru persoanele afectate de boala Alzheimer în forma ei severă, o unitate cognitiv comportamentală unde tot acest suport pentru activitățile de bază ale vieții cotidiene este oferit de către personalul specializat. Există supraveghere, asistență medicală continuă.

Din păcate, această formă severă a bolii se însoțește frecvent și de tulburări de comportament. Colaborăm și cu un medic psihiatru în acest sens pentru a reduce anxietatea, folosind medicamentele care se pretează pentru aceste tulburări de comportament. Și colaborăm cu psihologul care ne ajută cu activitățile de terapie ocupațională, cu exercițiile de stimulare cognitivă astfel încât pacientul nostru nu este numai îngrijit, ci își continuă viața și facem tot ceea ce putem ca să prezervăm cât mai putem și să stimulăm să facă și singur câteva dintre aceste activități” adaugă dr. Mihaela Marinescu.

Mai multe informații despre îngrijirea pacienților cu Alzheimer puteți afla din interviul video realizat cu dr. Mihaela Marinescu, Director Medical al Centrului de Excelență pentru Asistența și Îngrijirea Persoanelor Vârstnice și Prevenirea Tulburărilor de Memorie VITALITAS.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Mihaela Marinescu - Medic specialist Geriatrie și Gerontologie
Dr. Mihaela Marinescu este medic specialist Geriatrie și Gerontologie si Director Medical al Centrului de Excelență pentru Asistența și Îngrijirea Persoanelor Vârstnice și Prevenirea Tulburărilor de Memorie VITALITAS.
citește mai mult
De ce ne doare stomacul?
De ce ne doare stomacul?