De ce ne doare stomacul?

Dr. Teodor Bădescu, medic primar gastroenterologie la Spitalul Clinic SANADOR, vine cu informații despre durerea de stomac.

Durerea din zona superioară a abdomenului apare frecvent, dar în cele mai multe cazuri, este trecătoare. Cauzele sunt multiple și poate fi vorba despre o indigestie, o toxiinfecție alimentară sau chiar de constipație. Însă durerea poate avea mai multe cauze. De exemplu, poate fi localizată la stomac, dar poate însoți și afectări ale pancreasului, colecistului sau ale apendicelui.

„E greu de definit durerea de stomac. Este vorba despre o durere de etaj abdominal superior. Este o durere care variază ca intensitate. Pentru unele persoane, poate fi o jenă, pentru altele poate fi o durere de intensitate foarte mare, chiar colicativă.

Această durere trebuie diferențiată. Nu doare neapărat stomacul sau nu e neapărat vorba despre o durere din sfera gastroduodenală sau din cadrul unei boli de reflux. Poate fi vorba și despre altceva: frecvent, colecistul este cel implicat. Durerea din colica biliară este o durere puternică, o durere continuă. Aceasta nu cedează atât de ușor.

La fel în pancreatită. În pancreatită, durerea este dramatică. Practic, pacientul vine urgent la spital din cauza acestei dureri. Și sunt foarte multe cauze ale durerii din zona superioară a abdomenului: chiar și banalul apendice, dacă e situat retrocecal, undeva mai sus, cum se zice, poate să dea durere în epigastru.

Dacă o durere este pasageră, nu este de intesnitate mare și nu se repetă, e ok. Dacă însă durerea se întinde pe o perioadă de timp, se amplifică, se repetă, atunci persoana care o resimte trebuie să meargă la medic și să se investigheze. Primul drum este la medicul de familie, apoi mai departe, văzând și făcând” recomandă dr. Teordor Bădescu, medic primar gastroenterologie la Spitalul Clinica SANADOR.

De asemenea, vizita la medic devine obligatorie dacă durerea este însoțită de dificultate la înghițire a alimentelor, de slăbire inexplicabilă în greutate, urinare prea frecventă sau prea rară, sângerări anale, vaginale sau diaree.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Teodor Bădescu - Medic primar medicina interna
Teodor Bădescu este medic primar medicină internă, cu competențe solide în: endoscopie, endoscopie digestivă terapeutică. Dr. Teodor Bădescu s-a născut în București în anul 1958 și este absolvent al Colegiului național "Gheorghe Lazăr" și al Institutului Medico-Militar afiliat UMF ...
citește mai mult
Cele mai bune siropuri pentru tuse
Cele mai bune siropuri pentru tuse