Ce este glicemia normală? Explică pe scurt dr. Mihaela Posea!

Află ce este glicemia normală din materialul video realizat cu medicul specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, Mihaela Posea!

Glicemia înseamnă de fapt glucoza prezentă în sânge. Glicemia este un parametru foarte important pentru starea de sănătate. De aceea, glicemia și măsurarea acesteia sunt trecute pe lista de analize obligatorii care trebuie făcute regulat. Un nivel crescu al glicemiei poate indica prezența diabetului.

Diabetul este una dintre bolile cronice de care suferă la ora actuală peste 422 de milioane de oameni din întreaga lume. Diabetul este periculos prin complicațiile pe care le poate da pe termen lung. Diabetul poate îmbolnăvi inima, vasele de sânge, rinichii, ochii și nervii. De aceea, glicemia trebuie măsurată regulat. Glicemia crește în mod normal după orice masă și revine la normal după un anumit interval de timp.

Factorii de risc care duc la creșteri periculoase ale glicemiei și diabet sunt excesul de zahăr, băuturi dulci, sedetarismul, obezitatea, hipertensiunea arterială, moștenirea genetică și sindromul ovarelor polichistice.

„Glicemia normală înseamnă să ai valori sub 100 de mg/dl, la o glicemie recoltată din sângele venos, dimineața pe nemâncate și după un post alimentar de 10-12 ore. Adică înainte de recoltare, nu se mănâncă nimic și nu se beau sucuri îndulcite, cafea sau ceai.

O glicemie ușor crescută, ce definește prediabetul, se încadrează între 100 și 126 de mg/dl. Valorile care depășesc 126 definesc diabetul” spune dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.

 

Beatrice Osanu
Beatrice Osanu
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ... citește mai mult
Raluca Neagu
Raluca Neagu

Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.

citește mai mult