Nodulul tiroidian: când este periculos și ce analize facem?

Dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog, ne-a explicat când ar trebui să ne îngrijoreze un nodul tiroidian.

La ora actuală, multe persoane se confruntă cu un nodul tiroidian sau mai mulți. De altfel, se estimează că incidența acestora ar putea ajunge până la 65 la sută. 95 la sută dintre nodulii tiroidieni sunt benigni. Există însă un risc de 5 la sută ca un nodul tiroidian să fie cancer.

“Dacă o persoană de vârsta a doua are un nodul tiroidian, acest lucru nu este ceva neobișnuit. Ce ar trebui să ne pună pe gânduri este dacă descoperim o astfel de formațiune la nivelul gâtului dintr-odată.

Ar trebui să ne îngrijoreze un nodul tiroidian care a apărut brusc, unul care crește brusc sau unul pe care îl aveam mai demult și începe să ne deranjeze.

Deoarece aceasta este o problemă care apare pe parcursul vieții ca urmare a deficitului de iod, evoluția nodulilor este foarte lentă și apar în partea a doua a vieții.

Dacă însă descoperim un nodul tiroidian la un copil, la un adolescent sau la o persoană foarte tânără, acestea sunt semne de suspiciune, care ar trebui să ne pună pe gânduri.

Statistic, nodulii tiroideni sunt mai frecvenți la femei. Deci dacă un nodul apare dintr-odată la un bărbat, atunci cu atât mai mult nu trebuie neglijat” ne-a declarat într-o intervenție în cadrul CSID.RO Live dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog.

Ce analize se fac pentru un nodul tiroidian?

De obicei, nodulii tiroidieni se diagnostichează la o ecografie de rutină sau după anumite valori modificate ale analizelor de sânge.

“Când avem de documentat un nodul tiroidian, vrem să vedem dacă acest nodul modifică în vreun fel funcția tiroidei, adică dacă acest nodul produce prea mulți hormoni tiroidieni, în contextul hipertiroidiei. Ne interesează și dacă acest nodul a apărut în contextul unei tiroidite autoimune care poate să ducă la hipotiroidism. Așadar verificăm funcția tiroidiană prin analize specifice, adică analizăm hormonii tiroidieni, TSH și FT4.

Pe de altă parte, ne interesează și ce se întâmplă cu nodulul. Peste 95 la sută dintre noduli sunt benigni, nu sunt cancer și nu ajung să ne pună probleme pe parcursul vieții decât dacă ajung să crească foarte mult. Deși sunt mai puțin frecvenți, nodulii care reprezintă cancer tiroidian trebuie diagnosticați cât mai precoce.

Următoarea linie de investigație va lămuri dacă un nodul este sau nu cancer. În primă fază, vom recomanda o analiză care se numește calcitonină, un marker tumoral care ne ajută să excludem un cancer medular tiroidian, o variantă mai agresivă de cancer.

După ce avem aceste rezultate, în funcție de cum arată ecografic nodulul respectiv, de cât de mare sau suspect este, pasul următor poate fi o puncție tiroidiană cu ac fin. Se introduce un ac subțire în nodul, se scot niște celule și medicul anatomopatolog ne spune din ce e făcut nodulul respectiv și dacă este sau nu cancer” adaugă medicul Ruxandra Dobrescu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Ruxandra Dobrescu - Medic primar endocrinolog
Dr. Ruxandra Dobrescu este medic primar endocrinolog și cercetător științific, clinician și autor a numeroase lucrări prezentate la conferințe medicale din țară și din străinătate sau publicate în jurnale medicale de profil. Și-a petrecut aproape întreaga carieră profesională în ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar endocrinolog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult