B&B Talk: despre miere, calorii şi modul corect de consum al mierii VIDEO

Mierea este un produs al stupului, consumat de multe ori în locul zahărului. Însă mierea vine la pachet cu glucide cu absorbţie rapidă şi cu un număr de calorii apropiat de cel al zahărului.

Suntem Beatrice Osanu şi Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, doctore?”, pasionate de viaţă sănătoasă, la curent cu trenduri, studii, sfaturi de tot felul, intrigate de controverse, hotărâte să le dezbatem într-o manieră relaxată. Explorăm argumente pro şi contra, decise să facem, pe cât posibil, lumină în tot acest ocean de informaţii despre sănătate, diete, sport şi frumuseţe.

De data aceasta, subiectul pe care îl dezbatem este consumul de miere, produs al stupului pe care multe persoane îl văd drept un înlocuitor perfect al zahărului. Însă realitatea nutriţională este aceasta: un gram de zahăr are 4 calorii, pe când unul de miere are 3. Deci în privinţa caloriilor, nu putem spune că înclouirea zahărului cu mierea ar putea reduce substanţial valoarea calorică a aportului de glucide.

Cum se consumă corect mierea

Mierea este un produs sănătos al stupulului, care poate potoli pofta de dulce. Însă nu trebuie să uităm că ar fi bine să ne rezumăm la o cantitate mică de miere pentru că excesele pot duce la îngrăşare. În plus, există un obicei savuros de a consuma miere cu unt şi pâine, ceea ce presupune un aport semnificativ de calorii, evident în funcţie de cantităţi. Mierea este şi un bun adjuvant în combaterea simptomelor răcelii, în asociaţie cu miere şi ghimbir.

Însă mierea nu trebuie încălzită, pentru că, după o anumită temperatură, îşi poate pierde proprietăţile benefice. De asemenea, trebuie să ţinem cont de faptul că mierea nu este recomandată în nicio cură de slăbire, fiind preferaţi îndulcitorii care au foarte puţine calorii. În plus, pentru a beneficia de proprietăţile benefice ale produselor stupului, polenul şi lăptişorul de matcă pot fi adăugate în dietă, mierea fiind un totuşi un concentrat de zaharuri cu absorbţie rapidă.

Dezbatem în emisiunea video atât beneficiile mierii, dar şi regulile după care ar trebui să ne ghidăm dacă vrem să consumăm hrana albinelor şi să nu ne îngrăşăm!