Anca Alungulesei: cu ce înlocuim zahărul

Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, oferă soluții pentru a înlocui zahărul și alți carbohidrați cu eliberare rapidă.
03.04.2021 | Beatrice Osanu

Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, a fost invitată în cadrul ediției CSID.RO Live din 18 martie. În cadrul ediției dedicate glicemiei, Anca Alungulesei a vorbit pe larg despre soluțiile alternative la carbohidrații cu eliberare rapidă. Aceștia sunt reprezentați în principal de produsele cu zahăr, făină albă, cereale fără coajă.

Carbohidrații sunt surse importante de energie pentru organism și ar trebui să reprezinte între 45 și 65 la sută din aportul caloric zilnic. Însă cei simpli, cu eliberare rapidă, duc la creșteri mari de glicemie, iar excesele pot duce în timp la diverse probleme de sănătate, obezitatea și diabetul fiind printre cele mai grave.

De aceea, sfatul specialiștilor este să înlocuim carbohidrații simplu cu cei complecși, cu eliberare lentă.

„Acum, avem la dispoziție informații, există specialiști. Iar dacă vrem o evaluare sau o listă de alimente cu carbohidrați lenți, le putem accesa ușor. Din punctul meu de vedere, partea mai dificilă este cum punem în practică informațiile. Aceasta pentru că dependența de zahăr nu este doar biochimică, ci și emoțională.

Atunci când vine vorba carbohidrați, știm că aceștia sunt surse de combustibil pentru organism. Însă aceștia nu sunt singura sursă de energie. Corpul nostru, similar unei mașini hibrid, are și o sursă de energie alternativă. Astfel, în momentul în care reducem cantitatea de carbohidrați, corpul va căuta sursa alternativă de energie. Iar aceasta este grăsimea” spune Anca Alungulesei, terapeut în nutriție.

Mai multe informații despre alternativele la zahăr puteți accesa din interviul video realizat în cadrul emisiunii CSID.RO Live din 18 martie!