Cum poate fi prevenită infecția cu HPV

07.07.2021

Infecţia cu Virusul Papiloma Uman (HPV) este una dintre cele mai comune infecţii transmise pe cale sexuală, până la 80% dintre persoanele active din punct de vedere sexual contactând o astfel de infecţie la un moment dat în viaţă. Există mai mult de 100 de tipuri de HPV, acestea cauzând diverse afecţiuni, de la negi la cancer de col uterin. Află cum poate fi prevenită infecția cu HPV

Virusurile Papiloma Umane sunt virusuri mici, care infectează epiteliul cutanat şi cauzează negi (condiloame). Există două tipuri de HPV: virusurile non-oncogenice, cu risc scăzut şi virusuri cu risc ridicat, asociate cu dezvoltarea leziunilor canceroase. Tipurile din prima categorie pot cauza leziuni  benigne sau minore la nivelul celulelor cervixului, condiloame genitale şi leziuni laringeale.

Virusurile Papiloma Umane cu risc ridicat pot cauza anomalii grave la nivelul celulelor cervixului, aceste anomalii fiind precursoare cancerului de col uterin.

Cum se transmite virusul şi care sunt simptomele?

Virusul se transmite prin contactul sexual cu o persoană infectată, chiar dacă aceasta prezintă sau nu simptome, iar manifestările infecţiei pot apărea şi peste ani de la momentul infectării. Există o serie de factori care au legătură cu persistenta infecţiilor cu HPV oncogene în cazul femeilor, precum numărul mare de sarcini, fumatul, alimentaţia deficitară, utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale, dar şi existenţa altor infecţii cu transmitere sexuală. De asemenea, există şi alţi cofactori care pot face că infecţia cu HPV să progreseze spre cancer, precum infecţia simultană cu mai multe tipuri de HPV oncogenice sau încărcătura virală mare.

Cum poate fi prevenită infecția cu HPV – elemente esențiale de reținut

 • 8 din 10 femei se confrunta cu acest tip de virus de-a lungul vieții. Dar și bărbații pot fi purtătorii acestui virus.
 • Cea mai comună cale de contractare a virusului este cea sexuală.
 • Cele mai multe cazuri de infectare nu sunt periculoase și se remit singure.
 • Exista câteva tulpini de HPV de care ar trebui să ne temem.
 • Din cele 200 de tipuri de HPV, 15 pot fi implicate în apariția cancerului de col uterin. Alte tipuri de virus pot declanșa apariția papiloamelor.
 • HPV infectează colul uterin și duce la inflamație în sfera genitală.
 • Cele mai multe cancere de col pot fi puse pe seama tulpinilor 16 și 18. Însă nu orice infectare cu HPV periculos înseamnă neapărat cancer.
 • Tumorile maligne apar și pe fondul altor factori de risc precum cel genetic, fumatul și medicamentele care scad imunitatea. Astfel, doar o femeie din 3 cu risc mare va dezvolta un cancer de col uterin.
 • Pentru a evalua riscul, medicii recomandă efectuarea regulată a testului Babeș-Papanicolau și se poate face și testarea pentru virusul HPV.
 • Depistat în stadii incipiente, cancerul de col uterin se poate trata cu succes.
 • Transmiterea HPV poate fi redusă prin utilizarea prezervativelor în timpul contactelor sexuale, însă protecţia nu este completă deoarec virusul se poate transmite şi prin contact cutanat la nivelul zonelor genitale.
 • Cea mai sigură metodă de limitare a infecţiilor HPV este relaţia monogamă cu un partener neinfectat.
 • Vaccinarea anti-HPV poate reduce cu până la 90% infecţiile cu virusul HPV.