Testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV pentru 170.000 de românce

  • Publicat:
  • Actualizat:
Testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV pentru 170.000 de românce

Peste 170.000 de femei din regiunea Sud-Muntenia vor beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV.

Proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin și Tratament Precoce este derulat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu, în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii De Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate.

Testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV în 2021

În cadrul programului de prevenţie, screening, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, peste 170.000 de femei din judeţele Argeş, Călăraşi, Dȃmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova şi Teleorman, provenind în special din grupuri vulnerabile, pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV, fie în centrele judeţene de recoltare înscrise ȋn program, oricând pe parcursul anului, fie în unităţile mobile, în cadrul unei caravane care va ajunge în localităţi din toate judeţele.

Testarea are ca scop depistarea leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Cancerul de col uterin în România – mortalitate de 4 ori mai mare decât în alte țări UE

Iniţiativa vine pe fondul unor statistici alarmante ȋn ceea ce priveşte situaţia cancerului de col uterin ȋn Romȃnia.

Țara noastră se află pe locul trei în rândul statelor membre în ceea ce privește incidența acestui tip de cancer, iar rata mortalităţii este de 4 ori mai mare decȃt ȋn celelalte ţări UE, ȋn principal deoarece este depistat ȋn stadii foarte avansate, pe fondul unui grad de prevenţie redus.

Doar 17% dintre românce au efectuat un test Babeş Papanicolau

Doar 17,6% dintre femeile din Romȃnia au efectuat măcar o dată un test Babeş Papanicolau, ȋn condiţiile ȋn care ȋn majoritatea ţărilor din UE procentul depăşeste 70%.

Necesitatea de a creşte numărul femeilor care se testează este imperativă, avȃnd ȋn vedere că, dintre toate formele de cancer, cel de col uterin s-a dovedit a fi cel mai eficient controlat prin intermediul screeningului. Astfel, incidența cancerului cervical poate fi redusă cu până la 80% ca urmare a programelor de screening la nivel populațional.

Campania de conștientizare a fost lansată pe 4 februarie, de Ziua Mondială a luptei împotriva cancerului, nefiind o zi mai potrivită de atât, în condițiile în care este recunoscut faptul că lipsa unei informări corecte este principala cauză a depistării afecţiunilor abia ȋn stadii avansate. Însă, prin prevenţie şi diagnostic precoce, ȋn stadii incipiente, bolile cronice sunt vindecabile, costurile cu tratamentele sunt semnificativ reduse, iar suferinţa pacienţilor este diminuată, spune Mihaela Geoană, Preşedintele Fundaţiei Renaşterea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân