Vaccinul universal ar putea deveni o realitate. Care sunt cele 7 coronavirusuri descoperite până acum

  • Publicat:
Vaccinul universal ar putea deveni o realitate. Care sunt cele 7 coronavirusuri descoperite până acum
Vaccinul universal ar putea deveni o realitate/ Foto: Shutterstock

Oamenii de știință lucrează la un vaccin universal care oferă protecție împotriva mai multor variante de coronavirus, ce duc la COVID-19.

Cercetătorii speră să dezvolte un vaccin împotriva tuturor coronavirusurilor – nu doar a variantelor care cauzează COVID-19, dar și a celor care provoacă răceala obișnuită. De asemenea, vaccinul ar putea să ne protejeze de tulpinile de SARS-CoV-2 care vor apărea în viitor, scrie CNN.

Dezvoltarea unui astfel de vaccin va dura ani de zile, a declarat dr. Anthony Fauci, epidemolog.

Coronavirusurile care infectează oamenii au fost prima oară descoperite la mijlocul anilor 1960, iar în acest moment există 7 tipuri cunoscute de coronavirusuri: 4 dintre ele cauzează răceală obișuită, Sindromul respirator din Orientul Mijlociu, cunoscut și ca MERS, Sindromul respirator acut sever, cunoscut și ca SARS, și SARS-CoV-2, coronavirusul care cauzează COVID-19.

„Cu toate aceste, din septembrie 2020, am avut 5 tulpini îngrijorătoare ale SARS-CoV-2: Alpha, Beta, Gamma, Delta și acum avem Omicron”, a amintit Anthony Fauci.

Expertul a menționat că avem nevoie de protecție durabilă împotriva coronavirusurilor cunoscute, dar și a celor ce vor apărea.

Cercetătorii lucrează la vaccinul universal împotriva HIV

Oamenii de știință de la programul de cercetare a gripei din cadrul NIAID  (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) lucrează la dezvoltarea unui vaccin universal împotriva gripei, care să ofere protecție puternică și de durată împotriva tuturor tipurilor de răceală, nu doar a unora. Programul se află în stadiul de studiu momentan.

Pe de altă parte, cercetătorii de la Institututl Duke Human Vaccine lucrează la un vaccin universal care ne-ar putea proteja de HIV, virusul care duce la SIDA. Ei au identificat un anticorp care ar putea juca un rol în dezvoltarea unui asemenea vaccin, însă stadiul studiilor este încă unul incipient.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân