O femeie de 30 de ani, vindecată de HIV fără tratament

Virusul HIV este considerat a fi un virus care, odată ce te infectezi, îl ai pe viață. Oamenii de știință au descoperit cazul unei femei vindecate fără tratament.
  • Publicat:
O femeie de 30 de ani, vindecată de HIV fără tratament
Foto: pexels

Virusul HIV este considerat a fi un virus care, odată ce te infectezi, îl ai pe viață. Oamenii de știință însă, au descoperit o femeie al cărei corp a fost capabil să scape de acest virus prin propriile forțe, și nu este prima oară când un astfel de caz este raportat.

Este vorba de cazul unei femei de 30 de ani, al doilea din lume, descris într-un nou raport publicat în Annals of Internal Medicine. Femeia a fost diagnosticată cu HIV în anul 2013, arată studiului, iar în prezent nu mai sunt prezente semne active ale infecției. Femeia de 30 de ani este cea de-a doua pacientă care s-a vindecat fără transplant de celule stem sau un alt tratament. Celălalt pacient vindecat este o femeie de 67 de ani, pe nume Loreen Willenberg, care a fost diagnosticată cu HIV în 1992.

Cercetătorii încă nu știu cum a reușit corpul pacientei să scape de virus, dar „credem că este o combinație de mecanisme imunitare diferite”, explică ei.

Virusul HIV, un inamic tăcut

Virusul HIV atacă sistemul imunitarr al organismului, scrie CDC. Dacă nu este tratat, poate provoca SIDA. Nu există un tratament eficient împotriva HIV, menționează CDC, iar persoanele care sunt infectate cu acest virus în general trăiesc cu el pentru tot restul vieții. Cazul femeii de 30 de ani pare să fie o excepție. Până acum, patru persoane au fost declarate vindecate de HIV, însă două dintre acestea au primit transplanturi de celule stem.

„Principala ipoteză este că imunitatea naturală a jucat un rol important. Următoarea provocare este să ne dăm seama cum s-a ajuns aici și să încercăm să înțelegem mecanismele sistemului imunitar care au fost implicate. Dacă reușim acest lucru, există o șansă să generăm o terapie cu care să obținem același efect la fiecare persoană infectată cu HIV”, spune Natalia Laufer, co-autor al studiului, medic și profesor la Universitatea din Buenos Aires.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”