Testul de sânge care depistează cancerul înainte să apară simptomele. Poate să indice chiar și ce tip de cancer ai, nu doar prezența lui în corp

12.09.2022
Testul de sânge care depistează cancerul înainte să apară simptomele. Poate să indice chiar și ce tip de cancer ai, nu doar prezența lui în corp
Sursa foto: Shutterstock

Rezultatele studiului Pathfinder arată că testul de sânge Galleri ar putea identifica mai multe tipuri de cancer la pacienți înainte ca aceștia să dezvolte simptome clare ale bolii. Realizat pe un eșantion mai mare de 6.600 de adulți cu vârsta peste 50 de ani, studiul a detectat zeci de noi cazuri de boală. Multe tipuri de cancer sunt într-un stadiu incipient, iar aproape trei sferturi erau forme care nu au fost testate în mod obișnuit. Este pentru prima dată când rezultatele testului Galleri, care caută ADN-ul celulelor canceroase în sânge, sunt făcute publice pacienților și doctorilor.

Cercetătorii speră că testul de sânge inovator va ajuta la salvarea a milioane de vieți prin depistarea precoce a bolii, când opțiunile de tratament sunt mai eficiente, potrivit TheGuardian. Mai multe informații vor fi făcute publice anul viitor, după ce va fi finalizat un alt studiu de amploare, pe aproximativ 165.000 de persoane.

Însă o primă comunicare a avut loc ieri, la Congresul European de Oncologie Medicală: testul de sânge Galleri are potențialul real de a transforma, folosind principiile medicinei personalizate, depistarea precoce și screeningul cancerului.

Iată ce spune dr. Marius Geantă, președintele și cofondatorul Centrului pentru Inovație în Medicină, despre acest test de sânge care ar putea deveni un adevărat „gamechanger” în domeniul oncologic.

Cancere dificil de depistat prin metodele actuale, descoperite precoce cu ajutorul testului Galleri

Testul de sânge se bazează pe analiza informației genomice conținute în sângele persoanelor sănătoase, cu vârstă mai mare de 50 de ani, alături de utilizarea inteligenței artificiale, cu scopul de a identifica semnale precoce ale dezvoltării cancerului.

Analiza prezentată la ESMO se bazează pe datele dintr-un studiu care a inclus 6.662 de persoane, depistând semnale precoce pentru cancer la 92 dintre cei implicați (la cei mai mulți, pentru forme de cancer pentru care nu există alte modalități de depistare precoce și screening).

Pornind de la semnalele precoce, au fost 35 de participanți diagnosticați cu cancer în stadii timpurii.

Testul de sânge Galleri a detectat mai multe tipuri de cancer decât puteau fi depistate prin toate metodele standard combinate de screening aprobate de U.S. Preventive Services Task Force.

Remarcabil, printre tipurile de cancer diagnosticate se numără localizări și faze ale bolii cvasi-imposibil de depistat prin metodele actuale, precum stadiul I cancer hepatic, de intestin subțire sau uter, dar și stadiul II cancer pancreatic, osos sau oro-faringian.

La unul dintre participanți au fost depistate chiar 2 tipuri de cancer, o situație extrem de rar întâlnită în practică.

Testul de sânge Galleri poate preciza și tipul de cancer, nu doar posibila prezență a acestuia

Sistemul de inteligență artificială este cel cu ajutorul căruia informația genomică obținută este pusă în legătură cu un anumit organ, testul Galleri (efectuat din sânge) fiind în măsură să precizeze și tipul de cancer (ficat, pancreas, uter etc.), nu doar posibila prezență a acestuia.

Experții spun că testul Galleri nu va înlocui modalitățile actuale de screening și depistare precoce, ci va fi complementar acestora. Oricum, în acest moment sunt recomandate în UE programe de screening pentru numai 3 localizări (sân, col uterin, colorectal), iar probabil la finalul anului vor mai fi adăugate încă două (pulmonar, prostată), în condițiile în care discutăm despre peste 200 de tipuri de cancer definite pe baze moleculare

Diagnosticate în faze timpurii (stadiul I), majoritatea formelor de cancer sunt curabile.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Mihaela Marinescu, VITALITAS: totul despre longevitate și îngrijirea de calitate a persoanelor vârstnice