STUDIU. La ce pericol sunt expuse gravidele care au mult tartru

  • Publicat:
STUDIU. La ce pericol sunt expuse gravidele care au mult tartru
Foto: envato

Excesul de tartru poate favoriza apariția gingivitei, etapa incipientă de dezvoltare a bolii parodontale. În lipsa detartrajului periodic, gravidele se expun unui risc crescut de naștere prematură din cauza bacteriilor care cauzează inflamații.

Gingivita constă în inflamarea gingiilor, fie pe fondul acumulării de placă bacteriană la nivelul suprafețelor dentare și a șanțului gingival, fie pe fond hormonal.

Un studiu publicat în Journal of Clinical Periodontology pe femei însărcinate care au născut înainte de termen arată că incidența gingivitei în rândul femeilor cu naștere prematură a fost foarte mare comparativ cu femeile care au născut la termen.

Bebelușii născuți înainte de termen sunt mai predispuși să aibă greutate mică la naștere și prezintă un risc crescut de tulburări de dezvoltare în primii ani de viață.

Atunci când se instalează gingivita, gingiile sunt roșii, sângerează la palpare cu ușurință. Sunt deci extrem de sensibile, ceea ce determină automat scăderea calității periajului dentar, astfel accelerându-se evoluția gingivitei și implicit simptomele pe care această afecțiune le oferă.

„Netratată, gingivita poate evolua în timp către stadiile mai avansate de boală parodontală. Atunci, șanțul gingival se adâncește și apar pungile parodontale, niște buzunare ce colectează depozite și mai mari de placă bacteriană. În timp, apare și resorbția osoasă, iar în fazele cele mai avansate, pacienții se confruntă cu pierderea dinților pe fondul mobilității date de resorbția osoasă”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Pentru a preveni astfel de probleme, este foarte important să acordăm o atenție deosebită igienei dentare și să menținem obiceiurile corecte și sănătoase de igienă orală:

  • spălat corect pe dinți (periaj neagresiv, de la gingie spre vârf)
  • folosirea dușului bucal sau a periuțelelor interdentare
  • folosirea apei de gură
  • evitarea folosirea aței dentare, care poate fi traumatică cu țesuturile moi, accelerând procesul de retracție gingivală.

Nu în ultimul rând, se recomandă controale regulate la cabinetul stomatologic, chiar și în perioada sarcinii.

Un lucru de reținut este faptul că igienizarea profesională, care include detartraj, periaj și fluorizare, este permisă, ba chiar puternic recomandată femeilor gravide, deoarece modificările hormonale pot crește riscul de gingivită de sarcină, în special în primul trimestru.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân