Pregatita pentru modificarile pe care le aduce o sarcina?

De la caz la caz, parul poate deveni mai stralucitor si mai frumos sau dimpotriva, se poate usca, poate deveni mai fragil.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Pregatita pentru modificarile pe care le aduce o sarcina?
Pregatita pentru modificarile pe care le aduce o sarcina?

Aducerea pe lume a unui copil este, cu siguranta, un moment unic in viata unei femei. Totusi, schimbarile ce survin in organism cu aceasta ocazie sunt semnificative, iar orice femeie ar trebui sa stie la ce sa se astepte pentru a preintampina eventualele neplaceri.

De mentionat ca aceste schimbari ce se instaleaza in timpul sarcinii si dupa nastere, nu sunt definitive, cu timpul corpul recapatandu-si forma initiala. Instabilitate emotionala, acnee, pete, surplus de kilograme, toate vor disparea, insa procesul poate dura mai mult sau mai putin, in functie de caracteristicile fiecarie femei. Haideti sa aflam impreuna ce se intampla in aceasta perioada!

Parul

Intrucat organismul sufera transformari hormonale pe perioada sarcinii, este foarte posibil ca parul tau sa arate putin altfel dupa nastere. De la caz la caz, parul poate deveni mai stralucitor si mai frumos sau dimpotriva, se poate usca, poate deveni mai fragil. Situatia poate fi remediata cu ajutorul unui hair-stylist priceput sau al unor produse de calitate destinate ingrijirii podoabei capilare (masti, balsam etc.).

Pielea

Schimbarile ce apar la nivelul pielii sunt cauzate tot de variatiile hormonale. Astfel, pielea poate deveni mai uscata si este posibil sa apara acneea, o sensibilitate crescuta, pete pigmentare de culoare inchisa pe fata – cunoscute drept “masca graviditatii” (melasma) si chiar hirsutism.

Pentru a domoli toate aceste simptome, specialistii recomanda viitoarelor sau proaspetelor mamici sa foloseasca produse destinate copiilor pentru ingrijirea pielii, sa evite expunerea la soare si utilizarea cosmeticelor mult prea agresive si, nu in ultimul rand, sa bea cat mai multa apa.

Soldurile

Pe timpul sarcinii, corpul femeii se adapteaza in asa fel incat sa fie o “casuta confortabila” pentru bebe. Asta inseamna ca soldurile ti se vor lati, iar, din pacate, aceasta schimbare este dificil de redresat. Cel mai bun sfat este sa faci miscare in mod regulat.

Vaginul

Este posibil sa simti o durere la nivelul vaginului si al perineului o vreme, dupa nastere. Astfel, se recomanda abstinenta sexuala o perioada de circa 6 saptamani dupa nastere. Daca dupa aceasta perioada disconfortul persista, contactul sexual este dureros in continuare sau iti provoaca sangerare, mergi la medicul ginecolog.

Durerea in timpul contactului sexual nu este cauzata doar de nasterea vaginala, ci si de fluctuatiile hormonale sau de alaptare (care usuca vaginul), astfel incat pana nu se restabileste echilibrul, este bine ca tu si partenerul tau sa va abtineti de la penetrare.

Sanii

Dupa nastere, sanii tai s-ar putea sa ramana in continuare la volumul castigat in timpul sarcinii, ori dimpotriva, s-ar putea micsora. Cele mai dramatice modificari sunt insa lasarea lor si aparitia vergeturilor.

Pentru a preveni aparitia vergeturilor este indicat sa folosesti o lotiune special conceputa pe toata perioada sarcinii si sa porti in permanenta un sutien confortabil si rezistent, care sa-ti sustina bine sanii. De asemenea, in timpul jocurilor sexuale, cand esti excitata, se poate sa-si curga lapte din sani, ceea ce te-ar putea face sa te simti oarecum jenata in fata partenerului.

Nu ai nici un motiv, daca te iubeste va intelege si se va comporta absolut normal. La urmatoarea sarcina, cand veti stii mai bine despre ce este vorba, veti fi chiar amuzati de situatie!

Starea emotionala

In aceasta perioada majoritatea femeilor se simt urate, grase, neatractive. Acesta este unul dintre motivele pentru care sunt si mai morocanoase. In plus, nasterea chiar este epuizanta, iar imediat dupa acest moment femeia trebuie sa fie non-stop la dispozitia bebelusului.

In aceste conditii, bioritmul ii este serios perturbat serios, va fi mereu obosita si posibil nervoasa. Aici rolul partenerului este deosebit de important pentru ca el este cel care isi va ajuta iubita sa-si recastige increderea in sine si, de ce nu, va mai prelua o parte din sarcinile de mamica.

Citeste si Cezariana fara durere: da, exista!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”