STUDIU. Femeile care au des migrene prezintă un risc crescut de AVC sau infarct

Cercetătorii au dezvăluit că femeile care suferă de migrene pot avea un risc crescut de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
  • Publicat:
STUDIU. Femeile care au des migrene prezintă un risc crescut de AVC sau infarct
Foto: Shutterstock

Potrivit statisticilor, migrenele afectează aproximativ una din șase persoane din Statele Unite, însă femeile sunt de trei ori mai susceptibile să sufere de migrene decât bărbații. Deși o cauză precisă pentru apariția migrenelor nu este cunoscută, unii cercetători consideră că stenoza (îngustarea) vaselor de sânge, scăderea nivelului de estrogen sau inflamația în creier ar putea juca un rol.

Ce probleme pot să apară dacă ai migrene frecvente

Noul studiu publicat în revista PLOS Medicine arată că femeile care suferă des de migrene ar putea avea un risc crescut de accident vascular cerebral hemoragic sau infarct de miocard (atac de cord).

Savanții au descoperit, de asemenea, legături între migrene și alte probleme de sănătate, inclusiv depresia, astmul și fibromialgia (boala în care simți că te doare tot corpul).

Folosind registrele medicale daneze și datele privind prescripțiile medicamentoase pentru migrene, cercetătorii au identificat 179.680 de femei și 40.757 de bărbați cu migrene în perioada 1996-2018. Participanții aveau între 18 și 60 de ani, cu o vârstă medie de 40 de ani.

Cercetătorii au analizat incidența atacurilor de cord premature și a accidentelor vasculare cerebrale ischemice și hemoragice în rândul participanților cu migrene și al celor care nu se confruntau cu acest simptom.

După examinarea datelor, experții au descoperit că femeile aveau un risc mai crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral hemoragic, în comparație cu bărbații.

Migrenele și bolile cardiovasculare: factori de risc

Autorii studiului sugerează că mai mulți factori de risc pot juca un rol în ceea ce privește riscul de accident vascular cerebral sau atac de cord în rândul femeilor care acuză frecvent migrene.

Printre aceștia se numără stenoza arterelor coronare, scăderea nivelului de estrogen, depresia corticală (poate provoca inflamații care împiedică aprovizionarea corectă cu sânge a creierului), tensiunea arterială crescută netratată, obezitatea, fumatul, abuzul de antiinflamatoare nesteroidiene sau utilizarea pe termen lung a unor medicamente pentru tratarea migrenelor (ex: sumatriptan), concentrațiile crescute de factor von Willebrand sau foramen ovale patent (o malformație cardiacă congenitală).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân